Üzenjük Brüsszelnek: Szeretünk!

Fotó: MTI / Czeglédi Zsolt

-

A magyarok háromnegyede ma is belépne az Európai Unióba, sőt, többet szeretik Brüsszelt most, mint egy évvel ezelőtt. A lakosság 70 százaléka pedig ha választani kellene nemzeti szuverenitás és az uniós tagság között, az utóbbira voksolna.


A Publicus Intézet a Vasárnapi Hírek megbízásából, július 1. és 6. között, 1000 fő megkérdezésével készített reprezentatív közvélemény-kutatásban vizsgálta a választók körében az Európai Unió és intézményeinek megítélését. Az eredmény: tíz megkérdezettből heten azt gondolják, hogy az EU-tagságunk első évtizede előnyös volt számunkra. Ez 13 százalékpontos növekedés az egy évvel ezelőtti kutatásukban mértekhez képest.

A megkérdezettek majd kétharmada szerint a tagságunk nyújtotta lehetőségeket inkább ki tudtuk használni. Ezt egy évvel ezelőtt 7 százalékpontnyival kevesebben gondolták még így. A választók egyértelmű többsége, kétharmada egy most esetlegesen tartandó népszavazáson újra belépne az EU-ba. A biztos szavazók körében ez háromnegyedes támogatottságot jelent. Ez az arány szintén 7 százalékponttal növekedett az egy évvel korábbihoz képest.

Míg az egy évvel ezelőtti kutatáskor a Jobbik-szavazók többsége nem lépett volna be az EU-ba (35 százalék 52 ellenében), addig most már az ő körükben is többségben vannak az EU-párti szavazók, 58 százalék 33 ellenében. Így kijelenthető, hogy „most vasárnap” az összes vizsgált társadalmi csoport belépne az EU-ba, leginkább az MSZP-szavazók (74 százalék), a fiatalok és a diplomások (74 és 75 százalék).

A megkérdezettek majdnem fele (46 százalék) úgy gondolja, hogy a britek rosszabbul járnak, hogy kilépnek az EU-ból, míg kevesebb mint harmaduk (30 százalék) az, aki szerint jobban járnak, ha elhagyják a közösséget. Leginkább az MSZP és a Fidesz szavazói gondolják ezt (63 és 47 százalék), viszont a Jobbik-szavazók ezt a kérdést máshogy ítélik meg: körükben többségben vannak azok, akik szerint a britek számára előnyös a kilépés (49 százalék 37 ellenében).