Utolsó tangó Barcelonában: a rendezői változat

Fotó: AFP / JOSEP LAGO

-

A PSG magabiztosan hozta a tőle minimálisan elvárhatót: kikapott, de nem nagyon. A Bayern viszont feltámadt és kiütötte a Portót.


Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő, visszavágó:

FC Barcelona–Paris Saint-Germain 2-0 (2-0)
Gólszerző: Neymar (14., 34.)
Továbbjutott: a Barcelona, 5-1-es összesítéssel

Egy tét nélküli mérkőzésnek annyi értelme van, mint a második éjszakának: olyan ez, mint a 18 éven aluliaknak is ajánlott pornófilm, amire váratlanul nincs teljesen telt ház, viszont innen-onnan pár milliónyian azért csatlakoznak, csak úgy, megszokásból. A VS.hu a pazar választékból ezúttal az angol nyelvű opcióra nyomott, amiben nincs semmi különös, legfeljebb annyi, hogy Maseránót, Mézszit és Szoárezt mondanak, valamint Sirigjut és Dévidljúzt. Faragó és Hajdú B. rossz napja ez.

Jók – vagy legalábbis ismerősek – a szereplők, rendben van a rendező, így mindenki tudja, nem lesz itt semmi meglepő. Előjáték, pozíciókeresés, kistotál, izgató szuperközeliek, máris elment majdnem negyed óra. A testek épphogy felveszik a szokásos pozíciót, beindulnak az ismerős kémiai folyamatok, amibe az is belefér, hogy egyszer csak valaki hirtelen elmegy. Iniesta az, aki az első mérkőzésen megsérült, vagy csak úgy tett. A 14. percben a párizsi térfél közepén labdát szerez, két-három ütemcsellel elhúz a védők között, a szokásos pillanatban passzol, Neymar lyukra fut – David Luiz a legközelbbi kukkoló, ki más –, egy könnyed passz, és máris 1-0.


Na, most kéne a hosszabbításhoz 3 gólt rúgni a Párizsnak, tehát innen az egész már nem is pornó, hanem sci-fi. Itt még minden megtörténhet, de leginkább a valóság fog megtörténni.

A hobbitnak ma jobban ment


A 25.percben Dani Alves megeresztett egy váratlan löketet, Sirigu kibokszolta, az éppen arra járó Neymar elé, aki rástukkolta, a kapus azonban a fejest megfogta. Blancnak lett igaza: a csoda nem itt, hanem Münchenben látható. Lassan itt volt az ideje annak, hogy Ibrahimović csináljon valamit, például lássuk az első labdaérintését. Ugyanez volt elvárható Pastorétól, és érdekes lett volna ugyanez a mozdulat mindenki mástól is párizsi részről – nem kellett volna szó szerint venni, hogy a PSG ezúttal hófehérben, az azonnali és feltétel nélküli megadást demonstráló jelmezben lépett pályára. A brazil közszereplőket kedvelőknek ínyenc falat következik a 34. percben: Dani Alves beadja a labdát, Neymar öt méterre a kaputól felemelkedik, és a nézelődő védők ájult pillantásainak kíséretében a kapuba fejel, 2-0.Ha sürgősen nem történik valami, mindenki elkapcsol egy másik csatornára, ahol az Alpokban található tetzelkukacokról mutatnak lélegzetelállító filmet – gondolhattuk. Vagy az élvezeteknek nincs határa? A második félidőben mindenképpen ki kell találjon valamit a rendező. Az már jó elmozdulás lett volna egy szadomazo filmen belül, ha tényleg mutattak volna némi perverziót: könyörgöm, ha nem is egy rossz ütemű becsúszást, legalább némi szabálytalanságot, lehet kicsit durva, bármit, amiért lehetne adni egy nyomorult sárga lapot. Komolyan mondom, ha ez így megy tovább, inkább beidézünk valami izgalmas részt Michel Houellebecq Behódolás című könyvéből – jutott eszünkbe.

Mondjuk, mi történne, ha a második félidőben nem jönne ki Messi. De kijött. Ez az ember sosem pihenhet? Rögtön emelt is egyet, amire Ibrahimović válaszolt: lessel. Szóval, a Behódolásban két francia irodalomprofesszor beszélget. Egyikük sem igazán elégedett az egyetemen elfoglalt pozíciójával, baromira unják a gazdag, ám intakt ázsiai diákokat, ezért elég sokat isznak és, hála isten, van szex is. De hol késik a hatalomátvétel? Hoppá, Verratti végre rossz ütemben becsúszik, majd – ugrás az időben – 14 méterről kapura lő.


Az ilyen lövések akkor szoktak sikerülni, ha az ember legalább 70 százalékban a labda felületét találja el, nem pedig egészen fura mozdulattal talajmintát vesz.

Egy ennél is izgalmasabb pillanatban Neymar védekezik (valójában nincs miért), Sirigu gyertyát rúg, Ibrahimović majdnem labdát szerez, Suárez valamit csinál. Az utolsó 25 percben fel kellett készülni a nagy beszélgetésre, amiben főleg párizsi részről mindenki őszintén feltárja, miért van az, hogy ebben az ismétlődő sportkapcsolatban csakis a Barcelona akarata érvényesül.


A Suárez-gyűlölők legnagyobb örömére lement a harapós ember, bejött helyette Pedro, a colos (Cavani) helyett a duci (Lavezzi), vagyis az egyik pizzafutárt egy másik váltotta.

A hátralévő időben mindkét zenekar a szokásos repertoárjából húzott elő darabokat, amire csak azért nem emlékezett a Neymar–Ibrahimović mezcserét is elmulasztó közönség, mert feltűnés nélkül távozott.Bajnokok Ligája, negyeddöntő, visszavágó:

Bayern München–FC Porto 6-1 (5-0)

Gólszerzők: Alcântara (14.), Boateng (23.), Lewandowski (27., 40.), Müller (36.), Alonso (88.), ill. Martínez (74.)

Továbbjutott: a Bayern, 7-4-es összesítéssel.


Nem annyira nehéz helyzetből kezdte a Bayern München a Porto elleni meccset, mint a PSG, hiszen hazai pályán kellett kétgólos hátrányt ledolgoznia. De azért nem tűnt egyszerű feladatnak a múlt héten tapasztaltak alapján Quaresmáék legyűrése. Josep Guardiola csak kispadra ültette a múlt héten nagyot hibázott Dantét, Schweinsteiger viszont nem épült fel. „Niemals aufgeben!” avagy „Soha nem add fel!” – rajzolták fel a drukkerek az Allianz Arena egyik lelátóján, ez jól jelezte, milyen elszántak voltak a németek. Ők is kezdtek jobban, a 10. percben előbb Müller, majd Lewandowski is veszélyeztetett. Előbbit a kapus, utóbbit a kapufa fosztotta meg a góltól. Guardiola csak fogta a fejét. Végül a múlt héten is betaláló Thiago Alcântara fejjel csak bevette a Porto hálóját – Bernat adta a gólpasszt a szögletzászló mellől, 14. perc, 1-0.

Vezetett tehát a Bayern, de így még nem állt továbbjutásra. Nem sokáig. A bajorok nem adták fel, nyomtak tovább és egy szöglet után visszafejelt labdát Jérôme Boateng bólintott a hosszúra. Fabiano későn mozdult rá, védeni nem tudott, 23. perc, 2-0. Innentől már a Portónak kellett (volna) erőltetni a támadásokat, mert a Bayern állt továbbjutásra. Mégis a hazaiak pörögtek jobban, olyannyira, hogy Lewandowski egy Müller-beadásból megszerezte a Bayern harmadik fejesgólját, 27. perc, 3-0. Ha a Porto lőtt volna ebben a pillanatban egy gólt, hosszabbításra álltak volna a felek. Cseréltek is egyet a védők, de nem támadót, hanem védőt.

Nem is a Porto, hanem a Bayern szerzett újabb találatot: Thomas Müller távoli bombájába Bruno Martins Indi ért bele, így Fabiano nem védhette. 36. perc, 4-0. Ám az első félidő gólzápora még ezzel sem ért véget: jött megint Lewandowski és bevágta a második gólját, 40. perc, 5-0. Julen Lopeteguit, a Porto vezetőedzőjét a sírás kerülgette.

A második félidőben már nem olyan elánnal focizott a Bayern, mint az elsőben, de így is dominált. Josep Guardiola pedig olyan vehemensen irányította ötgólos előnyben lévő csapatát, hogy a bal zsebénél kiszakadt az öltönynadrágja.


WOOPS: Pep Guardiola celebrated so hard he ripped his trousers!

Posted by Football Memes on Tuesday, April 21, 2015

Ez sem akadályozhatta meg a félidő közepén némileg magára talált Portót abban, hogy becsületgólt szerezzen. Jackson Martínez egy jobbszélről jövő beadást paskolt közvetlen közelről a hálóba, hetedik gólját szerezve a BL-ben, 74. perc, 5-1. Pár perccel később épphogy mellébombázott ugyanő – ha az bement volna, csak egy gól kellett volna az utolsó negyedórában a továbbjutáshoz a Portónak. De nem ment be, nincs mi lett volna, ha. Sőt, aki azt hitte, hogy ebben a fordulóban nem esik Bayern-gól, tévedett: Xabi Alonso a 88. percben szabadrúgásból bevágta a hatodikat, miután Ivan Marcanót leküldték a pályáról második sárgája után. 6-1. A végén még a lelátóra száműzték Lopeteguit is, talán örült, hogy nem kellett nézze csapata szenvedését. Elődöntős a Bayern München. És a Barcelona