Utolsó pillanatos ajándékok karácsonyra

Fotó: Eric Torrontera CC-BY-SA / István Hajdu

-

HÁTTÉR

Az internetnek nincs nyitva tartása, a bankkártyás fizetés nem zár be, a virtuális javak nem tudnak elkeveredni a postán. Tippek azoknak, akik teljesen el vannak úszva a karácsonyi készülődéssel, mégis szeretnének valami nagyon menőt ajándékozni.


A videojáték igazi utolsópillanatos ajándék: bankkártyával meg lehet venni, az internetről töltődik le, csak egy maximum kétmondatos kísérőszöveget kell mellé írni. December közepétől ráadásul olyan leárazások vannak a Steam digitális játékboltban, mintha mindent ki akarnának szórni a januári leltár előtt. A megajándékozott ízlésével és számítógépének erősségével nem árt tisztában lenni, mert egy el sem indított videojáték majdnem olyan szomorú, mint a ki sem nyitott könyv. A nagy decemberi vásár miatt 1500-2000 forintért is szuper játékokat lehet találni.


Édes kis semmiség: mobilapp

Felemás a helyzet az app boltokban. A Google-nél csak ajándékutalványt lehet venni, és egyelőre azt sem árusítják Magyarországon. 10-20-30 eurós ajándékutalványt az Apple az Apple is kínál, még online verziója is van, de ami sokkal jobb, hogy az egyes appokat is megvehetjük másnak. Mennyivel többet mond a cuki kisbékás Cut the rope (250 forint!), mint néhány szabadon elkölthető euró!

zeptolab

Könyvutalvány helyett e-könyv

Az Kindle e-könyv-olvasókat gyártó Amazon felületén már évek óta lehet ajándékba venni könyveket, mára pedig egy-két magyar e-könyvesbolt is eltanulta a trükköt. A Multimédiaplázában és a DiBooknál is be lehet pipálni a fizetéskor, hogy az adott könyvet ajándékba vesszük. A magyar e-könyvesboltok kínálata ugyan még elmarad egy igazi könyváruház mellett, ha viszont a megajándékozandó olvas idegen nyelven, akkor kinyílik a világ. E-könyvet már párszáz forintért lehet találni, az ismert szerzők friss köteteiért pedig 2-3 ezer forintot kérnek el.


A tévé még a dobozban lakik

Bajban van, aki filmet vagy tévés előfizetést szeretne ajándékozni, a filmes szolgáltatócégek még nem készültek fel erre. Ugyan az MTVA Teletékájára (havi ezer forint) és a Fuso.tv-n (havi 1500 forint) is lehet más nevében regisztrálni, de valódi ajándékozásra nincs lehetőség. Egy kis cetlire kinyomtatott felhasználónév és jelszó pedig csak a szó nagyon tág értelmezésével számít meglepetésnek. Egyszerűbb leszaladni a sarki boltba, hátha van valami érdekes film az ezerforintos DVD-k között.


A világ összes zenéje ajándékba

Ha valaminek az éve volt 2013, akkor a netes zeneszolgáltatások elterjedésének biztosan. Az év elején nagyjából csak YouTube linkeket lehetett küldözgetni, mostanra megnyílt a határ, csatlakoztunk a világhoz, lehet válogatni a szolgáltatások között. Az a mondat pedig, hogy a világ összes zenéjét kapod ajándékba, a karácsonyfa alatt is jól hangzik. A Spotify és a Deezer is egyeránt 4500 forintba kerül egy negyedévre (ha reklámmentességet akar és letölteni szeretne), fizetni kártyával lehet, az aktiválásra nem kell várni, lejátszáshoz pedig egy bármilyen PC jó. Igazi utolsó pillanatos ajándék.


Koncert, az olyan mint a CD, csak ott a zenész is

Könnyen ellövős és közben az egyik legjobb választás. A mai napon még nyitva van a legtöbb árusítópont, de persze neten is lehet rendelni koncertjegyet - csak ki kell nyomtatni és már mehet is az ajándékzacsiba, tényleg öt perc. Az eventim.hu-n például Zorántól Indoor Fesztiválon, Szigeten, Nine Inch Nails-en, Avicii-n, Csík Zenekaron, Désen át Glenn Miller Orchestra-ig lehet jegyeket venni. Bécsi vagy pozsonyi koncerttel még külön utazós örömöt is adhatunk, éljen. Persze mindez igaz a színházjegyre vagy egyéb fesztiválozásra is. Utalványozással (bármire beváltható egy évig) pedig nem lőhetünk rosszul és 1000-től 50 ezer forintig válogathatunk.

- Olyan, mint egy kiállítás, csak többet kell sétálni

Sztori sétával

A 2-3 órás, vezetett sétákat szervező Bupap vagy a Hosszúlépés csapata is lehetőséget ad sétautalvány/sétajegy kiváltására. Hasonlóan a jegyutalványok elvéhez ebben az is a jó, hogy a kedves delikvens maga válogathat a lehetőségek közül és ráadásul egy teljes évig gondolkodhat a dolgon. A Buapapnál kutathatunk például politikai múltat, pesti street artot vagy Bauhaust, követhetünk underground közösségeket. A Hosszúlépés szervez például streetfood, kóser, borász, kínai közösséget vagy Krúdyt kutató, de Hollywood vagy Cseh Tamás nyomában járó sétákat is.