Utolsó pillanatban közölték a tanárokkal, hogy késik a fizetésük

Fotó: MTI/MTVA / Róka László

-

December harmadikán kellett volna megérkezni a közoktatásban dolgozó alkalmazottak fizetésének, ehelyett az utolsó pillanatban kapták meg a tanárok a körüzenetet, hogy majd csak jövő héten utalják nekik a pénzt – értesült a 444.


A lap több helyről is azt az információt kapta csütörtökön, hogy a közalkalmazásban álló tanárok a novemberi bérüket nem december 3-án kapják meg, hanem majd csak hétfőn, december 7-én. A lap szerint az utolsó pillanatban értesítették erről az alkalmazottakat, és volt olyan körüzenet, amit teljes tankerületekben küldtek körbe, ez is bizonyítja, hogy nem egyedi problémáról van szó.


Később az Emmi Köznevelésért Felelős Államtitkársága elnézést kért amiért néhol gond volt az utalásokkal, kiemelték, hogy természetesen mindenki meg fogja kapni a pénzét, csupán minimális késésről vagy csúszásról van szó, ami azért történhetett meg, mert a Magyar Államkincstár átáll egy újfajta informatikai programra.


A 444 közölte a teljes reakciót: „A Magyar Államkincstár 13 ezer magyar állami intézménynek végzi a bérszámfejtését, és 13 ezer állami intézményben dolgozó, mintegy milliónyi munkatársnak fizeti ki a munkabérét. Az elmúlt napokban a sajtóban megjelentek olyan hírek, hogy ezek a munkabérek, vagy akár túlóra pótlékok, vagy bármilyen juttatások csúsztak volna. Ez nem egy általános probléma. Az intézmények nagy részében semmilyen fönnakadás nincs. A Magyar Államkincstár egy új elektronikus programot, egy új informatikai programot üzemel be, amelyet az Európai Unió támogatásával valósított meg, és ennek a támogatásnak köszönhetően sokkal gyorsabb, jobb, átláthatóbb és profibb lesz a Magyar Államkincstár fizetési rendszere. Ahol hiba történt az utalásokkal, elnézést szeretnénk kérni. Mindenki meg fogja kapni a pénzét, csupán minimális késésről vagy csúszásról van szó. Egy ilyen nagy rendszer átállításakor ez meggyőződésem szerint teljesen természetes.”


Pár nappal korábban ugyanezen okból, a MÁK átállásából kifolyólag több tízezer egészségügyi dolgozó bére is késett.