Jön a Pussy Riot a Szigetre

Fotó: Europress/AFP/Jerry Lampen / Europress/AFP/Jerry Lampen

-

A Putyin-ellenes, feminista banda tagjai egy nyilvános beszélgetésen vesznek részt a Szigeten augusztus 14-én.


A Putyin-ellenes performanszairól elhíresült Pussy Riot zenekar két frontembere az utolsó pillanatban közölte a fesztiválszervezőkkel, hogy Glastonbury után ellátogatnak a budapesti Sziget Fesztivválra is – írják a szervezők a közleményükben. Koncertről azonban nincs szó, a klipjeikben és performanszaik során a fejükön színes harisnyát viselő punkbanda tagjai beszélgetni jönnek a Szigetre: a fesztivál negyedik napján vesznek részt egy nyilvános eszmecserén.Az volt a cél, hogy az egész világ Putyinon nevessen

Az aktivista bandát 2011-szeptemberében, Putyin újraválasztásának estéjén alapította egy maroknyi orosz fiatal lány, élükön Nagyezsda Tolokonnyikova és Marija Aljohináva. A lányok később a Putyin–ellenes performanszaik, kirakatperük, bebörtönzésük (2013 decemberében engedték őket szabadon) és munkatábori meghurcolásuk miatt váltak világszerte ismertté.

„A Pussy Riottal az volt a célunk, hogy az egész világ nevessen Putyinon, hogy egyetlen magára valamit is adó vezető se üljön le vele egy asztalhoz” – nyilatkozták korábban.


Többek között Madonna, a Red Hot Chili Peppers és a Franz Ferdinand is kiállt a lányok szabadon engedése mellett.