Utolsó nap az osztályban: balhékkal búcsúztak a képviselők

Fotó: MTI/Kovács Attila / Béla Fotós

-

Volt lufieregetés, EU-s zászlóhajigálás, rekordbüntetés, de elfogadták az új házszabályt is. Így búcsúzott a 2010-2014-es ciklus parlamentje, amely az utolsó volt ebben a formában – a választásokon már kevesebb képviselőre lehet csak szavazni.


Volt lufieregetés, zászlórablás, esernyőzés, rekordbüntetés és megszületett az új házszabály is, így a jövőben az ülések kezdetén az elnök és a képviselők „elállva köszöntik a választópolgárok közösségét”.

Az utolsó ülésen az Együtt-PM politikusai narancsszínű lufikkal jelentek meg, amelyeket elengedtek, így azok a plafonnak feszülve lógtak az ülésterem felett. A hvg.hu tudósítása szerint Jakab István levezető elnök szerint a lufik veszélyt jelenthetnek a képviselőkre, így büntetést kezdeményez az akciót elkövetőkkel szemben.

Magányos harc a zászlórúddal

A jobbikos Gaudi-Nagy Tamás kétszer is magával ragadta a parlamenti ülésteremben található európai uniós zászlót. A lobogót először kidobta az ablakon, később viszont bezárta a wc-be. Az ülést tovább színesítette, hogy az LMP-s Szél Bernadett egy esernyővel a kezében szólalt fel.

A képviselők azért dolgoztak is, még ha nem is sokat. Így például összesen 804 ezer forinttal csökkentették annak a négy LMP-s képviselőnek a tiszteletdíját, aki a paksi erőmű bővítéséről szóló megállapodás ellen tiltakozott az ülésteremben egy héttel ezelőtt. Schiffer András 259 ezer, Ertsey Katalin 220 ezer, Szél Bernadett 174 ezer, Lengyel Szilvia pedig 151 ezer forinttal kevesebbet visz majd haza.

Osztály vigyázz! Tanár úrnak tisztelettel jelentem...

A parlament elfogadta az új házszabályt is. Megszűnik a módosító javaslatokról a plenáris ülésen folyó részletes vita. Helyette a módosító indítványokat előbb a szakbizottság tárgyalja, majd a javaslatok az újonnan létrejövő törvényalkotási bizottság elé kerülnek. A következő parlamentben már akár három képviselő is alakíthat frakciót feltéve, hogy pártjuk önállóan, vagyis nem más pártokkal közösen indult a választáson.

A jövőben csak engedéllyel lehet szemléltető eszközket használni a plenáris és a bizottsági üléseken. Létrejön a nemzetiségeket képviselő bizottság, amelyben a nemzetiségi képviselők és szószólók kapnak helyet.

Új szabály, hogy az ülés kezdetén az elnök és a képviselők felállva köszöntik a választópolgárok közösségét. Az új rendelkezések szerint a házelnök felszólítására a képviselők felállva köszöntik a köztársasági elnököt, ha részt vesz a plenáris ülésen.