Utolsó figyelmeztetés: na, kit felejtett el ma felköszönteni?

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd / MTI/Koszticsák Szilárd

-

Ma egyetlen virágárus, ajándékboltos sem megy szabadságra, hiszen anyák napja van, ami csak a nőnaphoz vagy a Valentin-naphoz mérhető forgalmat jelent a kereskedőknek.


Magyarországon a múlt század 20-as évei óta ünneplik május első vasárnapján az édesanyákat és nagymamákat, akárcsak Romániában, Szerbiában, Spanyolországban, Portugáliában, Litvániában vagy a Dél-afrikai Köztársaságban. A legtöbb európai országban, az Egyesült Államokban, Kanadában, Japánban vagy Ausztráliában azonban május második vasárnapja lett az édesanyáké. Ennek a napnak a dátuma annyira nincs kőbe vagy gránitba vésve, hogy szinte nincs olyan hónapja az évnek, amikor a világ valamelyik pontján éppen ne az anyák előtt tisztelegnének.

Az anyák megünneplésének története az ókori Görögországba nyúlik vissza. Akkoriban tavaszi ünnepségeket tartottak Rhea, az istenek anyja és vele együtt az édesanyák tiszteletére. Angliában az 1600-as években kapott az ünnep keresztény vallási színezetet. Akkoriban a húsvétot követő negyedik vasárnapon, az anyák vasárnapján tartották az édesanyák ünnepét. A családjuktól messze dolgozó szolgálók szabadnapot kaptak, hogy hazamehessenek, és a napot édesanyjukkal tölthessék. A látogatás előtt külön erre a napra ajándékként elkészítették az anyák süteményét.


Az Egyesült Államokban először 1872-ben ünnepelték meg  az anyák napját Bostonban Julia Ward Howe segítségével. 1907-ben a philadelphiai Anna M. Jarvis próbálta az anyák napját nemzeti ünneppé nyilváníttatni. Az ünnepet május második vasárnapjára tűzte ki elhunyt édesanyja emlékére. Rengeteg időt és energiát szánt arra, hogy az ünnepet előbb állami, majd nemzetközi ismertségűvé tegye. Célját 1914-ben érte el, amikor Woodrow Wilson amerikai elnök a napot hivatalos ünneppé nyilvánította – Jarvis hamarosan azonban megbánta nagy igyekezetét, mert elborzasztotta az ünnep üzletiessé válása.

Magyarországon 1925-ben a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt tartotta az első ünnepet a májusi Mária-tisztelet hagyományaival összekapcsolva. 1928-ban már miniszteri rendelet sorolta a hivatalos iskolai ünnepélyek közé az anyák napját.


Ön vállalná a világ legbrutálisabb melóját?