Utólag rengeteget egyeztet a BM a martonfaiakkal és a sormásiakkal

Fotó: MTI / Sóki Tamás

-

Pogácsás Tibor államtitkár segítséget és újabb egyeztetéseket ígért a menekülttáboroknak nem teljesen önszántukból helyet adó falvaknak. Kaphatnak rendőröket, polgárőröket és térfigyelő kamerákat is.


A menekültek sátortáborainak otthonául rendeleti úton kijelölt Sormás és Martonfa polgármestere Budapesten, a Belügyminisztériumban járt, ahol Pogácsás Tibor önkormányzati államtitkártól személyesen hallhatta, hogy az ideiglenes befogadóállomásokkal kapcsolatban ezután folyamatosak lesznek az egyeztetések a két település vezetésével. Mint ismert, előzetesen a falvaknak senki sem szólt, ezt azóta is sérelmezik. Az államtitkár tájékoztatta a településvezetőket a döntés hátteréről (a tárca közleménye erről semmi részletet nem közöl), valamint arról, hogy a kormány minden támogatást megad a két falu közbiztonságának megőrzéséhez.


Máris áttekintették a vélt vagy valós biztonsági kockázatokat – írja a közlemény. Pogácsás Tibor biztosította a polgármestereket arról, hogy a Belügyminisztérium segítséget nyújt a rendőri és a polgárőri jelenlét megszervezéséhez, valamint – amennyiben arra igény jelentkezik – térfigyelőkamera-rendszer kiépítéséhez.


Martonfa az egyeztetés után is eltökélt

A települések vezetői egyelőre nem reagáltak a minisztériumban hallottakra. A Zala megyei Sormáson este hatra lakossági fórumot hívtak össze , hogy tájékoztassanak a tervezett menekülttábor létesítéséről. Pőcze Edit polgármester a VS.hu-nak azt mondta, először a képviselő-testületet tájékoztatja, utána lesz este hatkor lakossági fórum a kultúrház udvarán, addig pedig nem kíván tájékoztatást adni arról, mi hangzott el az államtitkárral folytatott beszélgetésen.

A baranyai Martonfa polgármestere, Bosnyák András a minisztériumi találkozóról hazafelé tartva a Dunántúli Naplónak azt mondta: nem adják fel, harcolnak tovább, élnek a polgári engedetlenség eszközével egy bizonyos határig, meghívott Martonfára magasabb rangú kormányzati szereplőt is. Hangsúlyozta, hogy demokratikus döntést szeretne; egyéb konkrétumokba nem kívánt belemenni, délután közleményt adnak ki az ügyben.Martonfán eddig csak jobbikos politikusok jelentek meg, amióta kiderült, hogy ott menekülttábor lesz. A helyi tiltakozók sátrakat vertek a leendő tábor helyén, őrzik azt, és még Páva Zsolt pécsi fideszes polgármestert is meghívták, tiltakozzon velük, ahogy annak idején sátrazva tiltakozott a Zengőre tervezett lokátor ellen. Nem csoda, ha ebben a felbolydulásban a falu normális élete is felborult, a szociális szövetkezet is leállt a rendelésfelvétellel:


Kedves Vásárlók!Sajnos a jelen helyzetben minden energiánkat a menekülttábor körüli ügyekre kell fordítanunk, és nem...

Posted by Martonfai Közösségfejlesztő Szociális Szövetkezet on 2015. augusztus 3.