Utólag még egy tockost adott a jegybank Update Norbinak

Fotó: MTI / Kallos Bea / MTI / Kallos Bea

-

Egy januári interjú miatt kapott 5,5 millió forint bírságot Schobert Norbert cége az MNB-től, pedig október végén kivonult a tőzsdéről.


Tíz hónap alatt derült ki, hogy furákat beszélt Norbi

Nagyot rúgott a döglött oroszlánba a jegybank: 5,5 millió forintra bírságolta a Norbi Update Lowcarb Nyrt.-t tiltott piacbefolyásolás miatt. Mint ismert, a társaság kivonult a tőzsdéről, vagyis a tőkepiacon sok vizet már nem fog zavarni Schobert Norbert és felesége - azon kívül persze a lehetőségeik tárháza végtelen. A piacfelügyelet malmai azonban lassan őrölnek, s egy januári Norbi-interjú miatt indult felügyeleti eljárást most sikerült befejezni – ennek eredménye lett a bírság, amelynek jogossága ugyanakkor nehezen vitatható.

Schobert januárban adott rendkívül tanulságos interjút a Portfolio.hu portálnak, ami több okból is kicsapta a biztosítékot a jegybanknál. Első körben a fogyikirály kijelentette, lényegében az MNB – illetve jogelődje, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete – tehet arról, hogy a Buda Cash évekig tartó szabad rablást rendezett a piacon, s ezért anyagilag is felelősséget kellene vállalnia, vagyis végső soron az államnak kellene kártalanítania az ügyfeleket. Norbinak azért fájt különösen a Buda Cash összeomlása, mert ez a brókercég bocsátotta ki a Norbi Update részvényeit, ennek tulajdonítja Schobert minden gondját, baját.

Azért persze nem lehetne izmozni, mert egy cég nyíltan bírálja a jegybank munkáját, de erre nem is volt szükség, Schobert ugyanis tőzsdei jelenléte alatt folyamatosan szállította az ügyeket. Meggondolatlan kijelentéseket tett, nem tette közzé a BÉT honlapján a cégben történt változásokat, vagy közzétette, de hiányosan vagy késve. Elsőként áprilisban kapott egymillió forint összegű bírságot a jegybanktól ezek miatt, de Schobert a jelek szerint nem nagyon értette meg, milyen információkat oszthat meg, hol és milyen formában.


Véget ért a kapcsolat, meg a tőzsdei kirándulás is


Pedig akár a Holdig is emelkedhetett volna az árfolyam

A jegybank által hivatkozott interjúban például az alábbi kijelentéseket tette: „Amíg nem volt Buda-Cash-botrány, addig végső megállapodásban voltam arról, hogy külföldi tőzsdékre is bevezessük az Update-részvényeket, Andre Agassi pedig 20 százalékos tulajdonrészt kaphatott volna a cégben.” Hivatalosan persze egyetlen gyorsjelentésben sem volt szó sem a teniszcsillag részesedésvásárlásáról, sem külföldi tőzsdei bevezetésről. A cégvezető ennél is tovább ment, szerinte ugyanis „ha nincsenek a botrányok, és ott vannak a papírjaink a bécsi, a londoni és a varsói tőzsdén, akkor most lehet, hogy 3000 forinton állnának a részvények”.

A részvények soha nem voltak még közelében sem ennek a szintnek, a csúcs 1055 forint volt, amikor a kibocsátás után minimális érdeklődés alakult ki a papírok iránt. A kibocsátást követően érdemi elmozdulás csak lefelé volt, az interjú rögzítésének idején 400 forint alatt volt az árfolyam, a záróár 2016. október 26-án 156 forint volt. A részvényárfolyam alakulását itt lehet nyomon követni.

A jegybank szerint a külföldi kibocsátást és a 3000 forintos árfolyamot taglaló közlés hamis, megalapozatlan, illetve félrevezető állítás volt. Márpedig a tőkepiaci törvény értelmében a kibocsátó pénzügyi termékére vonatkozó megalapozatlan, félrevezető, illetve hamis információk nyilvánosságra hozatala piacbefolyásolásnak minősül, feltéve, hogy az információt terjesztő személy az információk ilyen jellegéről tudott (vagy kellő gondosság mellett tudnia kellett volna).

Az 5,5 millió forint piacfelügyeleti bírság kiszabásánál a jegybank azt értékelte, hogy a piacbefolyásolás különös súlyú a tőkepiac biztonságos és zavartalan működése, valamint annak tisztasága szempontjából. A bírság összegének meghatározása során súlyosító körülménynek számított, hogy a Norbi Update-részvényekhez a Budapesti Értéktőzsdén egyéb (ezek értékét befolyásoló) származtatott termékek is kapcsolódtak. A jegybank ugyanakkor enyhítő körülményként vette figyelembe a társaságnak az eljárás során tanúsított együttműködő magatartását.