Utód nélkül mondott le Haiti államfője

Fotó: MTI/AP / Dieu Nalio Chery

-

Michel Martelly azután távozott posztjáról, hogy a a hatóságok két hete biztonsági aggodalmak miatt ismét elhalasztották az elnökválasztás második fordulóját. Átmeneti kormány jön.


Parlamenti búcsúbeszédében Martelly azt hangoztatta, hogy államfőként "éjt nappallá téve" dolgozott a karib-tengeri ország helyzetének jobbításáért, és tetteiért "kész felelni a történelem ítélőszéke előtt".

Az elnökválasztás tavaly októberi első fordulójában a regnáló államfő által támogatott Jovenel Moise csaknem 33 százalék szavazatot kapott, szemben az ellenzéki Nyolcak Csoportja szövetség vezetőjére, Jude Celestinre leadott 25 százalékkal. A szavazás körülményeit vizsgáló testület azonban jelentős szabálytalanságokat állapított meg, és Celestin a második forduló bojkottjára szólította fel híveit.

Az ellenzék az elmúlt hetekben heves tüntetéseken követelte, hogy Michel Martelly távozzon a törvény által előírt időpontban, február 7-én, és álljon fel ideiglenes kormány, amely új elnökválasztást ír ki.

A 2011 májusában hivatalba lépett Martelly vasárnap, napra pontosan harminc évvel azután távozott posztjáról, hogy Haitin megbukott a Duvalier-dinasztia uralma, és Jean-Claude Duvalier elnök-diktátor Franciaországba menekült a nyomorba taszított országban kirobbant tüntetések elől. Martelly távozása egybeesett az idei karnevál nyitányával is, a politikai feszültségek miatt azonban a hatóságok lemondták a vasárnapi nyitóünnepségeket.

Közben a haiti törvényhozás tagjai már hozzáláttak egy átmeneti kormány megalakításához, és megállapodtak, hogy Evans Paul jelenlegi miniszterelnök csak addig marad a helyén, amíg a parlament új, ideiglenes államfőt választ.Latin-Amerika legszegényebb országában, amelyet a 2010. januári pusztító földrengés óta gyakorlatilag a külföldi segélyek tartanak életben, legutóbb 2004-ben hoztak létre átmeneti kormányt, azt követően, hogy Jean-Bertrand Aristide akkori elnököt lázadás söpörte el, és az ENSZ békefenntartó erőt küldött Haitiba a helyzet stabilizálására.

A szemben álló feleknek, amelyek tavaly ismét választási és alkotmányos válságba taszították Haitit, Martelly elnök távozása előtt egy nappal sikerült egyezségre jutniuk az Amerikai Államok Szervezetének közvetítésével. Az egyezség értelmében az elnökválasztás második fordulóját április 24-re ütemezték át, s a megválasztott elnök május 14-én léphetne hivatalba.