Útnak indult Rióba a legnagyobb magyar küldöttség

Fotó: MTI/EPA / Szergej Ilnyickij

-

Rengeteg szurkoló, családtag és hatalmas médiaérdeklődés mellett elindult Rióba a legnagyobb létszámú magyar csapat a jövő pénteken kezdődő olimpiára.


Szombat reggel a budapesti Syma Csarnokból négy különbusszal kelt útra a közel 170 fős delegáció, amelyben 73 sportoló található.


Elsőként az Európa-bajnok női vízilabda-válogatott kapusa, Kasó Orsolya érkezett meg a helyszínre, őt a sportlövő Szabián Norbert követte, majd szépen lassan ellepték a versenyzők a csarnok környékét.

Az utazó csapat legrutinosabb tagja a szörfös Gádorfalvi Áron, aki hatodik olimpiájára készül: „Kicsit izgatott vagyok, de mondhatni rutin már nekem az olimpia. Nem mindig megyek ugyanakkor ilyen nagy csapattal” – nyilatkozta az MTI-nek Gádorfalvi, aki hozzátette, a korábbiak közül a 2000-es sydney-i olimpia volt a kedvence. „Nagyon szerettem magát a várost is, sokat jártam oda előtte is, és a rendezés is hibátlan volt.”

Az úszóküldöttség egyik nagy reménysége, Cseh László a negyedik olimpiáján indul, ugyanakkor a korábbiakkal ellentétben ezúttal nem a vegyesúszás egyik éremesélyeseként, hanem pillangóspecialistaként, a 200 méter világbajnokaként készül. „Nagyon érdekes, hogy ezt a vegyesúszást sikerült átváltani pillangóra, de kifejezetten jól érzem magam ebben, és igazán működőképes a dolog. Nagyon jó volt ez a váltás, szükségem volt rá” – mondta Cseh, aki a formaidőzítéssel kapcsolatban megjegyezte, még az utolsó napok simításai hátra vannak, de nagyon jól alakulnak a dolgok, s igaz ez az egész éves felkészülésre is. „Az utolsó pár napon a formába hozás a legfontosabb” – jegyezte meg Cseh, akinek olyan nevekkel kell majd megküzdenie, mint a 18-szoros olimpiai bajnok Michael Phelps vagy a 200 méteren címvédő dél-afrikai Chad Le Clos. „Aki az olimpián döntőbe kerül, az mind veszélyes lehet, szóval ilyen szempontból mindegy, ki van ott, elsőként kell megérinteni a falat, a többi nem számít” – tette hozzá Cseh László.

Az egyik titkos éremesélyes a mindössze 19 éves sportlövő, Péni István, aki rendkívül higgadtan nyilatkozott az indulás előtt: „Óriási meglepetés számomra, de egyáltalán nem érzem, hogy izgulnék. Ez talán annak köszönhető, hogy voltam már két olyan multisporteseményen, az Európa-játékokon és az ifjúsági olimpián, ami nagyban hasonlít az ötkarikás játékokra” – mondta Péni, aki hozzátette, a koránál fogva vele szemben felállított elvárásokat már teljesítette, most a saját magával szembeni elvárásokra koncentrál, ami azt jelenti, hogy a két számából az egyikben döntő szeretne jutni.

Az esetleges éremszerzéssel kapcsolatos kérdésre így válaszolt: „Nem érzem tehernek a dolgot, inkább pozitívan hat rám. Ugyanakkor azt mindenkinek tudnia kell, hogy nekem ez nem az utolsó olimpiám lesz, inkább a következő három lesz olyan, amikor a pályafutásom csúcsán tudok lenni, de még lehet akár öt, hat, hét olimpiám is.”

Erdei Zsolt ökölvívó 2000-ben Sydney-ben bronzérmet szerzett, most Bacskai Balázs edzőjeként utazik az olimpiára: „Kevesebb így az izgalom, mert én már megtettem a magamét. Innen már nem sokat tudok tenni, a lelkiállapoton, esetleg a motiváción tudok segíteni, ha ez hiány lenne. Most a versenyzőn a sor. Szerintem nagyon jól sikerült a felkészülés, akit képességileg meg tudunk verni, azt megverjük, és remélem azokat is, akik elméletileg jobbak, de a gyakorlat mást fog majd mutatni.”

A Liszt Ferenc repülőtérről szombaton 12.00 órakor száll fel a Rióba tartó gép, amely magyar idő szerint vasárnap hajnali 1.00 órakor landol a XXXI. nyári olimpiai játékok helyszínén.