Útmutatóval a zsebükben pécézik ki a rendőrök a menekülteket

Fotó: Vs.hu / Hirling Bálint

-

Utasították a rendőröket, hogy minél több menekülttel szemben intézkedjenek, és találjanak okot a feljelentések foganatosítására – írja a hvg.hu egy a birtokába került rendőrségi anyag alapján. A lap forrásai szerint a rendőrök útmutatást kaptak, hogy egységesen lépjenek fel a migránsokkal szemben, és úgy intézkedjenek, hogy annak kitoloncolás legyen a vége.


Az egyik kerületi kapitányság dolgozója jelezte a hvg.hu-nak, hogy nem voltak véletlenek a fővárosban megtartott razziák a menekültekkel szemben, mivel a rendőröket arra utasították, hogy minél több migránssal szemben intézkedjenek. Erre eddig is megvolt a jogi alap, hiszen a rendőröknek intézkedési kötelezettsége van, ha bármilyen közbiztonságot, közrendet vagy az államhatár rendjét sértő vagy veszélyeztető tényt, körülményt észlel, de korábban a rendőröknek volt mérlegelési lehetőségük, hogy elsősorban mire figyeljenek az utcán.


Most azonban – felsőbb utasításra – az az elsődleges feladatuk, hogy a menekülteket pécézzék ki.A hvg.hu úgy tudja, hogy a rendőrök külön útmutatót kaptak annak érdekében, hogy a jogalkalmazás egységes legyen, amikor harmadik országbeli – nem uniós – állampolgárokkal szemben intézkednek. A BRFK-n pedig idén júniusban létrehoztak egy külön disztribúciós elektronikus postafiókot, hogy a migrációs csoport érintett parancsnoki állománya erre kapja meg a menekültekkel szembeni intézkedések iratait.


Az eljáró rendőrnek először meg kell állapítania, hogy menedékkérőről van-e szó. Amennyiben nem menedékérőt igazoltat, akkor az, aki a személyazonosságát sem tudja igazolni, a rendőrség idegenrendészeti hatóságához kerül, itt szankcionálhatják az illetőt.Csak egy eset van, amikor a rendőrnek nem kell büntetnie: ha a harmadik országból származó személyt a magyar menekültügy már regisztrálta, menedékkérelmét előterjesztette, és az erről szóló igazolással a kezében épp a kijelölt tartózkodási helyére, azaz a menekülttáborba tart.

Ha viszont az illető lejárt vagy érvénytelen tartózkodási engedéllyel igazolja magát, akkor megállapítható a külföldiek rendészetével kapcsolatos szabálysértés – áll az útmutatóban a lap szerint.
Akárcsak abban az esetben, ha engedély nélkül elhagyta a BÁH által kijelölt tartózkodási helyet, vagy igazolható, hogy nem is akart oda utazni. Ahhoz pedig, hogy valakivel szemben tiltott határátlépés, úti okmánnyal kapcsolatos visszaélés miatt indulhasson szabálysértési eljárás, annyi is elegendő, ha valakinél olyan célállomásról szóló vonatjegyet találnak, ahová az illetőnek nem szabadna utazni, mert nincs meg hozzá a beutazásról szóló engedélye – írja a lap.


A hvg.hu kiemeli, hogy a felsorolt esetek mindegyikében a szabálysértési feljelentés helyett kiszabható lenne a pénzbírság is, vagy elegendő lenne egyes esetekben a figyelmeztetés is, a rendőrök mégis azt az utasítást kapták, hogy inkább a feljelentést részesítsék előnyben. A lap információi szerint erre azért van szükség, mert a menedékkérelemről döntő bíró szinte automatikusan az elutasításról dönt, ha az illetővel szemben eljárás indult, és ez akkor is érvényes, ha a kitoloncolás után a menekült újra próbálkozik, de ismét elkapják a határon.


A kiutasítás vagy visszaküldés tilalma egyébként nem érvényes olyan menekült esetében, akiről feltételezhető, hogy „veszélyezteti annak az országnak a biztonságát, amelynek területén van, vagy aki mivel különösen súlyos bűncselekményért jogerősen elítélték, veszélyt jelent az illető ország lakosságára nézve”.


Mindehhez képest a hvg.hu-nak az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának magyarországi kommunikációs munkatársa azt nyilatkozta, hogy a menekültekkel kapcsolatos rendőri útmutatóról még nem hallott.