Ütközéssel ért véget Rossi és Márquez keserves harca

Fotó: AFP / MANAN VATSYAYANA

-

Rossi megőrzött hét pont előnyt a MotoGP-vébén az utolsó futamra, miután a Malajziai Nagydíjon ütközött Márquezzel, majd harmadik lett Lorenzo és Pedrosa mögött. Rossiék balesetét még vizsgálják a versenybírók.


Két yamahás csapattárs, Valentino Rossi és Jorge Lorenzo késhegyre menő párbajt vív a MotoGP idei világbajnoki címéért, Rossi 11 pontos előnnyel várta az utolsó előtti, malajziai versenyt. Ám kettejük csatájába Marc Márquez is belekeveredett: az elmúlt két év bajnokát Rossi hevesen vádolta a malajziai hétvége előtt, szerinte ugyanis egy személyes ellenszenv miatt direkt feltartotta őt az előző futamon, hogy Lorenzo kezére játssza a vb-címet.

Ezek után Dani Pedrosa, Márquez, Rossi, Lorenzo sorrendben startolt a mezőny Szepangban. Az első kanyarokban a negyedik helyről rajtoló Lorenzónak vissza kellett előznie a két Ducatit, kis időre megszilárdult a Pedrosa, Márquez, Rossi, Lorenzo sorrend. Aztán Lorenzo előzött kettőt, Rossinak ezzel valóra vált a rémálma: belebonyolódott egy csatába Márquezzel, kőkemény, test test elleni csatákban oda-vissza előzgették egymást, miközben Pedrosa és Lorenzo szépen elhúzott az élen.Volt, hogy Rossi hátranézett Márquezre, és legyintett neki, a Yamaha garázsában csóválták a fejüket a szerelők erre a mozdulatra. Mindkettőjük alatt szitált a motor időnként, és többször is összeértek az óriási harcban. 14 körrel a leintés előtt épp Márquez volt hátrébb, kanyarokon át támadott, de Rossi védte az ívét, mígnem egy jobbosban összeértek, és Márquez elcsúszott. Rossi volt belső íven, de a felvételekből úgy tűnt, hagyta kicsit kijjebb sodródni a motort, és ha nagyon akart volna, be tudott volna fordulni.Az elmúlt két év világbajnoka fel is adta a versenyt, Rossi pedig öt másodperces hátrányba került Lorenzóval szemben ekkorra, bár a dobogóját nem fenyegette semmi: mindkét Ducati kiesett mögötte, Iannone műszaki hiba miatt, Dovizioso bukott külső íven egy előzés közben. Rossi holttérbe került, Bradley Smith volt hozzá a legközelebb, kilenc másodpercre tőle.Közben a Pedrosa–Lorenzo-különbség befagyott másfél másodpercen, az utolsó körök nem ígértek újabb izgalmakat. Apránként csak híztak is a távolságok. A MotoGP szavazásán a nagy többség Rossi világbajnoki címét akarta Lorenzóé helyett (79-21 százalék). Ez azonban csak az idényzáró valenciai futamon dől majd el november nyolcadikán: mivel a sorrend maradt Pedrosa, Lorenzo, Rossi, a pontversenyt még mindig Rossi vezeti, hét ponttal Lorenzo előtt.

Még az után is, hogy a versenybíróság megbüntette Rossit a Márquezzel való ütközésért.A vb állása:
1. Valentino Rossi (Yamaha) 312
2. Jorge Lorenzo (Yamaha) 305
3. Marc Márquez (Honda) 222
4. Dani Pedrosa (Honda)190
5. Andrea Iannone (Ducati) 188