Utcai zavargások Firenzében

Fotó: AFP / CLAUDIO GIOVANNINI

-

Az olasz alkotmányreform az ellenzői szerint a demokrácia csorbulásához és hatalomkoncentrációhoz vezetne.


Több száz kormányellenes tüntető csapott össze Firenzében a rendőrséggel szombaton, négy héttel a Matteo Renzi olasz miniszterelnök által kezdeményezett alkotmányos reformról tartandó népszavazás megtartása előtt.

Korábban is voltak már kormány- és referendumellenes tüntetések Olaszországban, de ez az első, amelynek során erőszakra is sor került.
A fiatal aktivisták Firenze belvárosa felé vonultak, ahol a 41 éves Renzi – a toscanai régió székhelyének egykori polgármestere – Demokrata Pártjának éves gyűlésén tervezett részt venni.
Televíziós felvételeken rohamrendőröket lehetett látni, ahogy gumibotokkal indultak a több száz tüntető ellen, akik füstgránátokat, köveket és petárdákat dobáltak rájuk, illetve fémkerítéseket hurcoltak az utcákra.

Dario Nardella, firenzei polgármester elismerte a tüntetéshez való jogot, egyben elítélte az erőszakot, amit „megvetendőnek és elfogadhatatlannak” minősített.

A december 4-ére kitűzött népszavazás az Olaszországot 2014-től vezető Renzi-kormány által indított parlamenti és választási reform egyik mérföldköve, amely az eddig kétkamarás olasz parlamenti rendszer megváltoztatását, a felsőház eltörlését célozza a törvényhozás munkájának felgyorsítása, a parlamenti költségek csökkentése, valamint az olasz politikai rendszer stabilitása érdekében.

A reform lényege, hogy ha a népszavazáson az igenek győznek, a következő parlamenti választástól az olasz parlamentet csak a 630 tagú képviselőház alkotja, a jelenlegi 315 fős szenátus 100 tagúra csökken, és rendkívüli intézkedéseket kivéve elveszíti törvényhozási hatáskörét.