Utcai harcokba torkollott a tüntetés

Fotó: AFP / STR

-

Ismét heves utcai összecsapásokba torkollt a venezuelai rendőrség és az ellenzéki tüntetők Nicolás Maduro elnök vezette szocialista kormánya elleni demonstrációja Caracasban.


A hatóságok a keddi és csütörtöki tüntetésekhez hasonlóan szombaton is útakadályokat emeltek és könnygázt vetettek be a tiltakozók ellen. Az aktivisták pedig kövekkel dobálták a rendőröket. Értesülések szerint csaknem húszan megsebesültek.

A békésen indult tüntetésen az ellenzék több mint 50 ezer támogatója gyűlt össze a venezuelai fővárosban, hogy a emberi jogok védelmével foglalkozó hatóság épülete elé vonuljon. A tüntetők "országuk diktatúrává válása" ellen tiltakoztak és választások kiírását követelték.

Freddy Guevara, az ellenzéki többségű venezuelai parlament alelnöke kijelentette: az ellenállás addig fog folytatódni, míg „Maduro minden politikai foglyot szabadon nem enged és az alkotmányos rend helyre nem állt".

Maduro, nyilvánvaló igyekezetében, hogy távol tartsa az embereket a tömegtüntetésektől, váratlanul szabadnappá nyilvánította a hétfőt, a keddet és a szerdát meghosszabbítva a húsvéti ünnepeket. Emellett az aktivisták szerint Maduro hívei napok óta támadnak motorokon ellenzékiekre.

A mostani tüntetésekre az után került sor, hogy pénteki hírek szerint tizenöt évre eltiltották a közhivatal viselésétől Henrique Caprilest, a venezuelai ellenzék egyik vezéralakját, aki így nem indulhat a jövő évi elnökválasztáson.

A politikus - Miranda állam kormányzója, az ellenzék korábbi elnökjelöltje - maga szólított fel a kormányellenes megmozdulásokra. Bejelentette, hogy Venezuela-szerte fog tüntetéseket szervezni.