Útban volt a bicikliút, elbontották

Fotó: MTI/MTVA / Lakatos Péter

-

A budai fonódó villamos építése miatt elbontották az Erzsébet híd alatti, mindössze 50 méter hosszú kerékpárút egy részét. A biciklisek szerint törvénytelenül.


A Magyar Kerékpárosklub szerint törvénysértő módon szüntették meg az 50 méteres bicikliút egy részét az Erzsébet híd alatt. László János, a Kerékpárosklub elnöke a helyszínen tartott sajtótájékoztatóján azt kifogásolta, hogy a fonódó villamos építése miatt elbontották a Margit híd és a Batthyány tér között épült rövid, 2 méter széles kerékpárút egy részét, a Margit hídtól vezetőt pedig keskenyebbre veszik az épülő sín mellett.László János szerint az egész út rossz úgy, ahogy van. Ezen az útvonalon hétköznapokon tízezrek bringáznak, de jelentős a hétvégi forgalom is. Az elnök nem érti, miért kell egy új villamosmegállót pont arra az 50 méterre helyezni, ahol az említett kerékpárút van, és a helyébe olyan járdát kijelölni a sok ezer kerékpárral közlekedő számára, amelynek a szélessége alig 2 méter, a közepén pár öles villanyoszloppal. Szerinte ezek az intézkedések törvényellenesek, az 1988. évi I. Törvény a közúti közlekedésről arról rendelkezik, hogy mindenkinek joga van használni az utakat akár kerékpárral is, és ennek megfelelően kell megépíteni is azokat.


Közúti közlekedésről szóló törvény, 8. §

1/A: „A közutak tervezése, fejlesztése során úgy kell eljárni, hogy a biztonságos közlekedési feltételek valamennyi, a közúton közlekedni jogosult számára biztosítottak legyenek.”


A Magyar Kerékpárosklub az eset kapcsán követeli, hogy a közlekedés felelősei – legyenek tervezők vagy politikusok – tartsák be a törvényeket, munkájuk során segítsék elő és ne akadályozzák a gyalogos és kerékpáros közlekedés fejlődését. Az Erzsébet híd alatti átvezetést pedig tervezzék és építsék meg úgy, hogy az megfeleljen a közlekedés résztvevőinek és a törvénynek is.