Utazunk, de hogy menjünk ki a reptérre?

Fotó: MTI/MTVA / Földi Imre

-

Nyaralásra készen már csak az a kérdés, hogy jutunk ki a reptérre: busszal szinte ingyen is lehet. De akár 17 ezer forintot is fizethetünk.


Nyaralunk, repülünk, megcsíptünk két olcsó jegyet, a szállásdíj sem vág a földhöz, már csak azt kellene eldönteni, hogyan jussunk ki a reptérre. A legolcsóbb és legdrágább megoldás között több mint 15 ezer forint a különbség, de persze sok múlik a kényelmi és egyéb szempontokon. Számításunk két felnőtt utazására vonatkozik a III. kerület központi részéből.


A legolcsóbb a BKV

A legolcsóbb megoldás kétségkívül az, ha tömegközlekedéssel megyünk, mert úgyis van bérletünk. Ez első nekifutásra ingyen van, ám ha a bérlet árának napi arányos költségét vesszük alapul, akkor a 9500 forint egyharmincad része 316 forint. Két főre számolva oda-vissza, ez összesen 1266 forint költséget jelent. Nem sokkal drágább az sem, ha megvásárolja az utas a BKK-jegyeket. Óbudáról egy átszállójeggyel és egy vonaljeggyel lehet kijutni Ferihegyre, ami két főre oda-vissza 3520 forint.Ez csak akkor jó megoldás, ha a gép nappal indul és érkezik, vagyis nem kell éjszakai járattal bíbelődni. A hajnali gépeknél ez eleve kiesik, hiszen kinek van kedve hajnal háromkor kelni és körbeutazni a fél várost az éjszakai járatokkal. A Kőbánya-Kispestről induló 200E ugyan elindul kicsivel hajnal négy után, ám a metró és egyéb járat sem jár. Szintén nem játszik a BKV-zás, ha a gép éjfélkor landol, hiszen az utolsó 200E a reptérről fél 12-kor indul.

A nagy csomag szintén a buszozás-metrózás ellen szól, de általánosságban sem elítélendő, ha az utas inkább kényelmesebb megoldást szeretne a kétszeri átszállás helyett. S mivel Budapest szinte az egyetlen európai nagyváros, ahol a reptérről nem megy vonat vagy transzferbusz átszállás nélkül közvetlenül a belvárosba, az autós kijutás alapvető fontosságú.


BKK-val a legolcsóbb, de nem biztos, hogy a legkényelmesebb


Saját autóval is megéri

Saját autóval a parkolás a legfontosabb és egyben a legdrágább – a benzinköltséggel itt nem számoltunk az egyszerűség kedvéért. Parkolhatunk a repülőtéren, de azon kívül is, az erre szakosodott parkolócégek telephelyein. A reptér és a parkolócégek között komoly árverseny alakult ki, aminek az lett az utasok számára rendkívül vonzó következménye, hogy bőven a megfizethető kategórián belülre kerültek a tarifák.

A parkolócégek olcsóbbak, ám valamennyivel kényelmetlenebb őket választani. Itt egy reptérhez közeli telepen kell lerakni a kocsit, majd a cég kisbusszal viszi ki az utasokat a reptérre. Fizetni az autó parkoltatásáért kell, a kisbusz az árban van. Hátrány, hogy jellemzően más utasokat is meg kell várni, mert a kisbusszal több kuncsaftot is szállít a cég, és időt kell szánni a csomagok pakolására, buszozásra is. A cégek egy hétre nagyjából 6000 forint körüli díjat kérnek – találtunk 5700 forintért és 6600-ért is.

A reptér több parkolót is üzemeltet, ezek közül a legolcsóbb a Holiday, ez 5-10 perc sétára van a termináltól. A parkolási díj dinamikus árazású. Ha elég korán foglal az utas – tíz nappal legalább az utazás előtt –, akár 6900 forintból is kijöhet egyheti parkolás. Négy nappal az indulás előtt a díj 8800, közvetlenül az indulás előtt foglalt parkolás azonban már 9900 forint.


Ha vonattal mennénk (Budapestről, Nyíregyházáról, Debrecenből vagy Miskolcról), akkor is át kell szállni a 200E buszra


Ez már rablás?

A legdrágábbak kétségkívül a személyszállító autók szolgáltatásai. Itt három verziót vettünk alapul. Egy kifejezetten reptéri transzfereket működtető cég a III. kerületből 5350 forintért hozza el az utasokat, s ugyanennyiért viszi haza őket. Vagyis a teljes fuvardíj oda-vissza 10 700 forint. Ennél is drágább a miniBud nevű szolgáltatás, itt egy minibusszal szedik össze az utasokat, és viszik ki a reptérre - vagyis lehet, hogy a fél várost végigutazzuk, amíg mindenkit összeszednek - ez két főre oda-vissza 14900 forint. A legdrágább a taxi: itt az autóért a reptérre és haza mindösszesen 17 804 forintot kell fizetni a Főtaxi kalkulátora szerint a III. kerületből indulva.


Persze nemcsak Budapestről érkeznek utasok a reptérre. Esetükben az autóparkolás természetesen adott, a taxi és egyéb transzferek pedig kiesnek. Esetükben az lehet könnyebbség a tömegközlekedésben, hogy a vasútról Ferihegy megállónál át lehet szállni a 200E buszra. Azt sem árt megfontolni, hogy az utas egyáltalán Budapestről repüljön-e. Miskolcról például a kassai reptér sokkal közelebb van, de Szegedről is közelebb van a temesvári reptér, mint Budapest, és természetesen érdemes a debreceni járatokat is megnézni.


Illusztrációk, Illusztráció, Taxi, taxis közlekedés,

Adott esetben olcsóbb Ferihegyen lerakni a saját autónkat, mint taxival menni