Utánamegy az LMP az Eximbank milliárdjainak

-

Közérdekű adatigényléssel derítené ki az LMP, ki nyerte a 16 milliárdos tőkealapot. A banktól eddig hiába kérdezte bárki, nem árulta el.


Az Eximbank tavaly november végén nagyon rövid határidejű pályázaton hirdetett meg összesen 16 milliárd forintnyi tőkealapot. A felhívásra december 10-ig lehetett jelentkezni. A felkészülésre kevés idő volt, az érintettek körét jelentősen szűkítették a kiírásnál. Csak az jelentkezhetett ugyanis az alapok létrehozására, aki legalább két kockázati és/vagy magántőkealapot kezel, ezen alapok összesített jegyzett tőkéje 2013 és 2014 végén, illetve a pályázat benyújtásakor is meghaladta a 6 milliárd forintot, illetve a pályázat benyújtását megelőző 24 hónapban legalább 10 tőkebefektetési tranzakciót hajtott végre.

Az Eximbanktól egy hónapja próbáljuk megtudni, ki nyert a pályázaton, ezt azonban többszöri megkeresésre sem közölték. Egyszer telefonon azt ígérték, „ma küldik a választ”. Azóta sem küldték, a Forbes viszont úgy tudja, a GB & Partners nyerte meg a tendert, amely Gubicza Ágoston és Boris Mihály tulajdonában áll. Őket is megkereste a Forbes, de banktitokra hivatkozva nem árulták el, hogy nyertek-e. A lap szerint azonban felesleges a titkolózás: miután a szakma szűk, így pár hónap múlva amúgy is kiderül minden.

A győzelemmel az alapkezelő két új alapot is indíthat a meglévő kettő mellé. A Forbes azt írja, Gubicza és Boris is kötődik Rogán Antalhoz, az Eximbank üzletfejlesztési vezérigazgató-helyettese pedig Puskás András, aki az V. kerületnél Rogán Antal helyettese volt.

Az Eximbank vezérigazgatója, Urbán Zoltán az M1-en azt mondta, a pályázat kiírását öt hónap előkészület előzte meg, sikeres és kudarcos magyar alapkezelőkkel is tárgyaltak. A határidő rövidségét azzal magyarázta, hogy olyan céggel akarnak együtt dolgozni, amely 10 nap alatt el tud készíteni egy ilyen pályázatot. Kilenc alapkezelő felelt meg a feltételeknek, nyolcan megvették a csomagot, négyen be is adták, és az Eximbank a legjobb feltételeket nyújtóval kezdett el tárgyalni.

Az LMP-s Schiffer András szerint a közfeladatra létrehozott bank nem titkolózhat 16 milliárd forint elköltéséről, a párt ezért közérdekű adatigénylést nyújt be. Az LMP azt is el akarja érni, hogy a közfeladatra létrehozott bankokat ne védje a banktitok.