Utakon, pincékben, lakásokban állt a víz - a vihar következményei

Fotó: MTI / Sóki Tamás

-

Több tucat riasztást kaptak a tűzoltók az országon csütörtök délelőtt átvonuló vihar után.


A lezúduló esővíz pincéket, mélyebben fekvő garázsokat öntött el, a tűzoltók szivattyúkkal távolították el a vizet. Országszerte leszaggatott, a közlekedést is veszélyeztető ágak eltávolítása miatt riasztották a tűzoltókat - írta közleményében az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

A Pest megyei Ócsán villám csapott egy családi ház garázsának tetejébe. A tűzoltók megfékezték a fellobbanó lángokat.

Győrszemerén a hegyről lezúduló csapadékvíz több udvart elöntött. A helyi önkéntes tűzoltók az árokba vezették a vizet. Egy házba bezúdult az esővíz, ennek nagy részét a lakók vödrökkel kihordták, a tűzoltók a veszélyeztetett épületet körben homokzsákokkal védik. Az esővíz a településen két útra nagy mennyiségű sarat hordott fel, az egyiket megtisztították, a másikat ideiglenesen lezárták a forgalom elől.

Győrújbaráton két helyre riasztották a tűzoltókat: a Gárdonyi utcában egy autót és elektromos berendezéseket, a Fő utcában pedig egy irodában számítógépeket veszélyeztetett a bezúduló esővíz. A helyenként fél méter magas vizet kiszivattyúzták.

A pannonhalmi tűzoltóknak Nyúlon egy ház pincéjéből kellett nagy mennyiségű vizet eltávolítaniuk.

Tolna megyében több út járhatatlanná vált, a vízátfolyások miatt több mellékúton is veszélyes a közlekedés. Baranya megyében házakat is veszélyeztet a hirtelen lezúdult csapadék. Pécsváradnál a szántóföldeken hömpölygött víz, a Moháccsal összekötő szakaszon az utat is teljesen elöntötte az esővíz.


Lehet jégeső is

A középső és keleti országrészben a zivatarokhoz néhol nagyobb méretű jég és viharos szélroham is társulhat. Az éjszakai órákban és pénteken napközben leginkább az ország keleti, északkeleti részén várhatók zivatarok, melyekhez ugyan kevesebb helyen, de társulhat felhőszakadás, és esetleg néhol viharos szél és jégeső - jelentette a meteorológiai szolgálat.