Utakat zártak le a télies időjárás és az áprilisi havazás miatt

Fotó: Csudai Sándor

-

Ilyen időben túrázni sem érdemes. A hegyvidéki területeken a hó nem olvad el gyorsan.


Lezárták az 1111-es út Esztergom felől Dobogókőre vezető szakaszát - közölte a rendőrség. A forgalmat a Látóhegyi útnál, a 33-as kilométernél a 117-es útra, Pilisvörösvár felé terelik.

A havazás miatt a BKK több járata késve, módosított vagy rövidített útvonalon közlekedik. A közleménye szerint nem közlekedik a 60-as villamos, mert a Karthauzi utcában fa dőlt a felsővezetékre, és a havazás miatt autóbuszos pótlásra sincs lehetőség. A Libegő a havazás miatt nem üzemel.

A téliesre fordult időjárás miatt számos turistaút nem járható. A Pilisi Parkerdő Zrt. arra kéri a kirándulókat, hogy a napokban ne menjenek a 300-400 méter fölötti erdőkbe.

Lomniczi Gergely szóvivő azt mondta: a hegyvidéki területeken a hóréteg nem olvad el. A hó súlya alatt a frissen kilombosodott fák meghajlanak, további terhelés esetén kidőlhetnek, eltörhetnek. A balesetveszélyt a helyenként felerősödő szél is fokozza.

A Pilisi Parkerdő Zrt. azt kéri, hogy a túrázók és természetjárók 300 méter alatti erdőkben is óvatosan közlekedjenek. A figyelmeztetés érvényes a Pilis, a Visegrádi-hegység, a Gerecse és a Gödöllői-dombság turista- és erdei kerékpáros útjaira.

Az erdőgazdaság webkamerákat üzemeltet a Pilis-tetőn, a Prédikálószéken és a Hármashatár-hegyen. A felvételeken látható a hegyekben uralkodó időjárás, így a kirándulók megalapozottabb döntést hozhatnak indulás előtt.

A havazás miatt járhatatlan a 24-es főút mátrai szakasza, az utat teljes szélességében lezárták. A rendőrség szerint a lehullott hó miatt több tehergépjármű megcsúszott és keresztbe fordult az úttesten, és személyi sérüléssel járó baleset is történt.

A Gyöngyös felől közlekedőket a főút 7-es kilométerénél, a Pálosvörösmarti útra terelik, valamint Parádsasvár irányából a 18-as kilométernél, a galyatetői elágazónál korlátozzák a forgalmat. Noskó Zsolt, a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense azt mondta: a közútkezelő átmenetileg lezárta a Mátrába vezető Nógrád megyei utakat is.