Uszoda lesz minden járásban

Fotó: Vs.hu / Hirling Bálint

-

Uszoda lesz minden járásban, mert meg kell tanulni úszni – mondta Balog Zoltán emberminiszter.


Balog Zoltán szerint a kormány célja, hogy 2018-ra ne legyen olyan járás Magyarországon, ahol nincs tanuszoda, így minden iskolás gyerek megtanulhat úszni. Az emberi erőforrások minisztere erről csütörtökön beszélt a Magyar Diáksport Szövetség (MDSZ) által szervezett, kétnapos budapesti nemzetközi konferencián, amelynek célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a mozgásszegény életmód rohamos terjedésére.
Balog szerint az iskolai sport fejlesztéséhez elengedhetetlen a megfelelő infrastruktúra, s ennek érdekében 25 településen létesül tanuszoda elsősorban az iskolai úszásoktatás céljaira, s ezzel párhuzamosan 26 új tornaterem is épül az országban. A miniszter hozzátette: a mindennapos testnevelésnek köszönhetően ma már 1,173 millió diák mozog napi szinten, s ugyanakkor idén háromszor annyian jelentkeztek testnevelő tanárnak, mint három évvel ezelőtt.


Nélkülözhetetlen


A nem is annyira távoli jövőben az egészséges munkaerő lesz a legértékesebb, így a sport nemcsak egy egészséget meghatározó divat lesz, hanem foglalkoztatási kérdéssé is válik – mondta Balogh Gábor, a Magyar Diáksport Szövetség elnöke, aki szerint szemléletváltásra van szükség ahhoz, hogy a mozgás által a magyarok és az európaiak egészségesebbek legyenek, mint manapság.
A konferencia több mint egy tucat országból érkezett résztvevőit videoüzenetben üdvözölte Navracsics Tibor, az Európai Unió kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa. Az unió az Erasmus+ Programon keresztül összesen 15 millió euróval támogatja a fizikai aktivitást, a testnevelést és a sportot népszerűsítő programokat. Azt azonban nem részletezték, hogy a 25 tanuszoda felépítése mennyibe kerül, és ki fogja finanszírozni.