Húsz százalékkal több beteget láttak el a mentők a hétvégén

Fotó: AFP / ROMAIN LAFABREGUE

-

Sokan lettek rosszul a nagy meleg miatt. Tanácsok következnek.


A fővárosban naponta több mint 800, országosan pedig mintegy 3000 esetben nyújtottak segítséget – mondta az Országos Mentőszolgálat szóvivője, Győrfi Pál. A legnehezebben az idős, szívbetegségben szenvedők viselik a kánikulát, de a fiatalok is el tudnak ájulni a hőség miatt.

A mentők fokozott óvatosságra intenek, miután a következő napokban is folytatódik a kánikula, ami nagyon megterheli a szervezetet. Azt tanácsolják, lehetőség szerint mindenki legyen árnyékban, igyon sok folyadékot, a nagyobb megterheléssel járó munkákat kora reggel vagy késő délután végezzék el.

Figyelmeztettek arra is, hogy kisgyereket víz közelében még rövid időre se hagyjanak egyedül.

Az autósoknak is romlik a koncentrációképességük, a reakcióidő hosszabb, nagyobb a balesetveszély.

A tartós kánikula miatt az országos tiszti főorvos szerda éjfélig harmadfokú hőségriadót rendelt el.


Az ételek tárolására is figyelni kell

A kánikulában nagy veszélyt jelent a szalmonellafertőzés, ezért ilyenkor kerülni kell a tejes, krémes ételeket, süteményeket, az ebből készült ennivalót mielőbb le kell hűteni – mondta Páldy Anna, az Országos Környezet-egészségügyi Intézet főigazgató-helyettese az M1-en.

Az UV-sugárzás és az ózonkoncentráció is veszélyt jelenthet. Jelent is: az UV-sugárzás magas, és az ÁNTSZ szerint az ózonterhelés is meghaladja az egészségügyi határértéket több településen. 17 település (Budapest, Százhalombatta, Sopron, Mosonmagyaróvár, Szentgotthárd, Győr, Esztergom Tatabánya, Veszprém, Hernádszurdok, Putnok, Kazincbarcika, Sajószentpéter, Oszlár, Salgótarján, Eger, Szolnok) kapott kifogásolt minősítést.


Páldy Anna azt mondta, hogy bár hasonló hőhullámok voltak korábban más országokban is – például 2003-ban Franciaországban, 2010-ben Oroszországban, és még a skandináv országokat is elérték –, ezek mégsem normális jelenségek. Magyarországon 2007-ben volt az első ilyen hőhullám, amely 10 napig tartott, ebből öt napig 30 fok fölött volt az átlaghőmérséklet.