USA: Phenjan valódi veszélyt jelent

Fotó: AFP / ED JONES

-

Észak-Korea egyértelmű és valódi veszélyt jelent az egész világra - jelentette ki szombaton Szingapúrban James Mattis amerikai védelmi miniszter, és szorgalmazta, hogy Kína bírja jobb belátásra Phenjant.


Mattis az ázsiai-csendes-óceáni biztonságpolitikai helyzetnek szentelt nemzetközi konferencia megnyitóján mondott beszédet. Hangoztatta, hogy Észak-Korea egyre nagyobb lépésekben fejleszti atomfegyvereit és a célba juttatásukra alkalmas nagy hatótávolságú rakétáit. Felhívta a figyelmet: Donald Trump amerikai elnök egyértelművé tette, hogy az Észak-Koreával szembeni "stratégiai türelem" elfogyott.

Mattis kifejezte reményét, hogy Kína folytatja a diplomáciai és a szankciós nyomásgyakorlást Phenjanra. Gazdasági szakkifejezéssel élve úgy fogalmazott, reméli, hogy Peking egyre inkább "stratégiai teherként és nem vagyontárgyként" fog tekinteni Észak-Koreára.

A Pentagon vezetője szerint a Trump-kormányzat biztatónak tartja Kína újbóli elkötelezettségét, hogy együttműködik a nemzetközi közösséggel a Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítésében.

Hírügynökségek felhívták a figyelmet arra, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa egyhangúlag újabb szankciókat szavazott meg pénteken Észak-Korea ellen. Az Egyesült Államok által beterjesztett határozat elfogadásával felkerült a BT szankciós listájára újabb tizenöt észak-koreai magán- és négy jogi személy, akik, illetve amelyek valamilyen módon köthetők az észak-koreai atom- vagy a rakétaprogramhoz. A javaslatról az Egyesült Államok öt héten át egyeztetett a Phenjan legfőbb szövetségesének tartott Kínával.

James Mattis leszögezte a szingapúri konferencián, hogy az Egyesült Államok a térségbeli stabilitás fenntartása érdekében fenntartja katonai jelenlétét Dél-Koreában, folytatja a tengeri és a légi járőrözést a Dél-kínai-tengeren, és kiáll a hajózás és a repülés szabadságának fenntartása mellett.

Hangoztatta, hogy az Egyesült Államok együtt akar működni Kínával az észak-koreai problémakör megoldásában, de elfogadhatatlannak tartja, hogy Peking fegyvereket és más hadieszközöket telepít a Dél-kínai-tengeren általa kiépített mesterséges szigetekre.

Washington nem fogadja el a térségbeli status quo egyoldalú, erővel történő megváltoztatását - szögezte le.

„Elsődleges fontosságúnak tartjuk ezt a térséget, így a kapcsolatokat Japánnal, Dél-Koreával, Indonéziával és Ausztráliával" - hangoztatta az amerikai védelmi miniszter.