USA: nem vizsgálhatják tovább a választási csalásokat

Fotó: AFP / TASOS KATOPODIS

-

Trump eddig azt mondta: Clinton azért kapott több egyéni szavazatot, mert milliók illegálisan szavaztak. Bizonyítékokkal nem szolgált.


Donald Trump rendelettel feloszlatta a 2016-os elnökválasztáson történt esetleges csalásokat vizsgáló bizottságot. A bizottság eredménytelenségéért a Fehér Ház azt a tucatnyi tagállamot okolja, amelyek nem akartak információkat szolgáltatni a választók személyes adatairól.

"Az adófizetők pénzén folytatott, véget nem érő jogi csatározások helyett Donald J. Trump elnök ma rendeletet írt alá a Bizottság feloszlatásáról, és felkérte a belbiztonsági minisztériumot, hogy a kezdeti megállapítások áttekintésével határozza meg a további eljárást" – írta Sarah Huckabee Sanders szóvivő. "A nyilvánvaló választási csalások ellenére is sok tagállam visszautasította az adatok átadását a Választások Tisztességét vizsgáló Elnöki Tanácsadó Bizottságnak."

A bizottság tevékenységét felállításától kezdve viták övezték. A demokraták úgy vélték, a vizsgálat a republikánusok eszköze a kisebbségi választók elbátortalanítására és a választási vereség esetén hivatkozási alap lehet Trump számára. Trump többször is azt mondta, hogy az elnökválasztáson 2-5 millió ember illegálisan szavazott, s ezért kaphatott Hillary Clinton többséget az egyéni választói szavazók (popular vote) tekintetében.

Trump soha nem szolgált konkrét bizonyítékokkal, az USA-ban pedig a választási csalások rendkívül ritkák voltak – írja az AP.