USA: Nem szabad feloszlatni a Palesztin Hatóságot

Fotó: Mike Chickey (CC-BY-SA 2.0) / Mike Chickey (CC-BY-SA 2.0)

-

A Palesztin Hatóság feloszlatásának terve komoly vihart kavart Izraelben, az USA szerint hiba lenne meglépni.


Súlyos következményei lennének a Palesztin Hatóság feloszlatásának – figyelmeztetett Jen Psaki, az amerikai külügyminisztérium szóvivője. „Az  elmúlt években komoly erőfeszítések történtek a palesztin intézmények létrehozására többek között amerikai pénzügyi segítséggel” – idézte a Háárec című izraeli lap kedden Psakit.

„A Palesztin Hatóság feloszlatása súlyos következményekkel járna kapcsolatunkra, illetve az amerikai támogatásra”
– fogalmazott az amerikai szóvivő. A palesztinok a múlt hét végén a Palesztin Hatóság feloszlatásával fenyegetőztek arra az esetre, ha elakadnak az Izraellel való béketárgyalások. A  tavaly júliusban megkezdődött és kilenc hónapra tervezett béketárgyalások a palesztin  foglyok negyedik csoportjának március végéig ígért kiszabadulásának elmaradása miatt egyelőre zátonyra futottak. A Palesztin Felszabadítási Szervezet (PFSZ) központi tanácsa várhatóan szombaton egy különleges értekezleten vitatja meg a javaslatot, amely szerint a palesztin vezetőség az 1993-as oslói egyezmények felmondásával nem csak az Izraellel való tárgyalásokról mondana le, hanem az önigazgatásról és a kétállami megoldásról is.


„Barátból” ellenség

Hétfő éjjel Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök is reagált a palesztin fenyegetésre, utalva egyben a Hamász és Fatáh párt  újabb tervezett békülési kísérletére. Elmondta:
„Tegnap a hatóság leépítéséről beszéltek, ma pedig már a Hamásszal való egyesülésről (...) Amikor békét akarnak, tudassák velünk.”
Jiszráel Kac izraeli közlekedési miniszter kedden válaszlépéseket sürgetett a palesztinok ellen, amennyiben azok feloszlatnák a Palesztin Hatóságot és felmondanák az 1993-as oslói egyezményeket. Ebben az esetben a megállapodásban biztosított mentességüket felmondva ellenségekké kell nyilvánítani a palesztin vezetőket, és „érdemi megtorló intézkedéseket kell tenni” – írta. A keddi izraeli lapok azonban nem tartják valószínűnek a palesztin fenyegetés megvalósítását, és a Jerusalem Post című lapnak nyilatkozó palesztin tisztviselők is tagadták a Hatóság feloszlatásának szándékát. Ezt erősíti meg, hogy a béketárgyalásokon a palesztin delegációt vezető Száeb Erekat azt mondta, hogy nem kívánják felszámolni a Nyugat támogatta hatóságot, noha „Izrael lépései megsemmisítik a Palesztin Hatóság összes jogi, politikai, biztonsági, gazdasági és működési feltételét”.