USA: Nem koncertezhetnek a határon a Drezdai Szimfonikusok

Fotó: MTI/EPA / LARRY W. SMITH

-

A környezetvédelemre hivatkozva tiltották meg, hogy a Trump által megígért fal ellen tiltakozzanak a zenészek.


Újra kell tervezni a falellenes koncertet a Drezdai Szimfonikusoknak: az USA és Mexikó határára, a San Diegó-i Friendship park területére tervezett fellépést nem engedélyezték az amerikaiak. Ezért a park mexikói oldalán, Tijuanában fognak zenélni - mondta Markus Rindt, a zenekar intendánsa. A tiltás indokai között biztonsági megfontolások és a parkban élő madarak védelme is szerepelt.

A drezdai zenészek a kirekesztés és a fanatizmus ellen indítványoztak kollektív művészi tiltakozást június 3-ára. A performanszok színtere az amerikai-mexikói határvonal, ahova Donald Trump elnök fal építését ígérte.

Az alkotókat felszólították, hogy ezen a napon saját akciókkal és flash mobokkal vegyenek részt a tiltakozásban a 3144 kilométer hosszú határon. A kezdeményezés fő partnere az Amnesty International.

"Akciónkra szükség lenne a világ számos helyén. A szóba kerülő falak listája sajnos túl hosszú. Európának is sürgősen más lehetőségeket kellene keresnie, nem pedig egyre jobban elzárnia magát. A földközi-tengeri menekültek szenvedése tűrhetetlen. Akadályozzuk meg az újabb falak építését" - mondta Rindt