USA: kétezer dzsihádista van Rakkában. Ott is fognak meghalni

Fotó: MTI/EPA / Gulamullah Habibi

-

Az Iszlám Állam ellen harcoló erők körbeveszik a célterületeket, hogy a szélsőségesek ne tudjanak elmenekülni.


Az Iszlám Állam fővárosában, a szíriai Rakkában még körülbelül kétezer fegyveres harcol az amerikaiak által támogatott Szíriai Demokratikus Erők (SDF) ellen – mondta Brett McGurk, a szélsőségesek ellen küzdő nemzetközi koalícióhoz delegált amerikai különmegbízott.

„Ők valószínűleg Rakkában is fognak meghalni” – mondta McGurk. A diplomata szerint az SDF a város mintegy 45 százalékát tisztította meg június eleje óta. McGurk szerint az Iszlám Állam által ellenőrzött területek 70 ezer négyzetkilométerrel csökkentek. A terrorszervezet Irakban korábbi területeinek 78 százalékáról, Szíriában pedig 58 százalékáról szorult ki. A koalíciós erők minden katonai művelet előtt körbeveszik a célterületet, hogy meggyőződjenek arról: az Iszlám Állam soraiban harcoló külföldi harcosok ne szökhessenek el.

A török haderővel együttműködve a szír-török határ egészét sikerült lezárni, így az Iszlám Állam már nem tud terroristák küldeni Nyugatra. A harctéren talált adathordozók, mobiltelefonok, címlisták alapján az Iszlám Állam 19 ezer harcosát azonosították név szerint, és az erről készült adatbázist megosztják az Interpollal.

McGurk szerint Washington és Moszkva között – a diplomácia feszültség ellenére – működnek azok a mechanizmusok és megállapodások, amelyek megakadályozzák, hogy Szíriában ne legyen konfliktus az amerikai és orosz haderő között, és ne történjenek balesetek sem.