USA, Japán és Dél-Korea együtt lép fel Észak-Korea ellen

Forrás: AFP

-


Az Észak-Korea felől érkező fenyegetésekre válaszul szorosabb biztonsági együttműködés mellett kötelezték el magukat az Egyesült Államok, Japán és Dél-Korea vezetői csütörtökön Washingtonban a nukleáris csúcstalálkozó alkalmából megtartott háromoldalú egyeztetésen.

A három ország egyebek mellett sürgette a nemzetközi közösséget, hogy szigorúan tartsák be az ENSZ Biztonsági Tanácsa által március másodikán meghozott Phenjan elleni szankciókat. Barack Obama amerikai elnök Abe Sindzó japán miniszterelnökkel és Pak Gun Hje dél-koreai elnökkel tartott találkozója után azt mondta, hogy a három állam együttműködése elengedhetetlen.

Pak Gun Hje közlése szerint a vezetők megvitatták, hogyan lehetne Észak-Koreát visszatartani atomarzenáljának fejlesztésétől.

Habár az idei washingtoni atomcsúcson a nukleáris terrorizmus és az Iszlám Állam jelentette fenyegetés jelenti a kiemelt fontosságú napirendi pontokat, a kétnapos találkozón az Észak-Korea nukleáris programja jelentette aggodalmak is szóba kerülnek. Obama a nap folyamán kétoldalú egyeztetést folytat Hszi Csin-ping kínai elnökkel, s várhatóan Kína Észak-Korea feletti befolyása lesz a figyelem előterében.

Az amerikai elnök a The Washington Postban csütörtökön megjelent véleménycikkében kifejtette, továbbra is együttműködik szövetségeseivel azért, hogy békés módon folytassák a munkát a Koreai-félsziget teljes és ellenőrizhetően megvalósuló atomfegyver-mentesítése érdekében.

A cikkben arra szólította fel Moszkvát, hogy teljesítse az 1987-ben kötött, a közepes hatótávolságú nukleáris erők korlátozásáról szóló orosz-amerikai INF-szerződésben vállalt kötelezettségeit. Úgy véli, az Egyesült Államoknak és Oroszországnak, amelyek a világ nukleáris fegyverkészletének több mint kilencven százaléka felett rendelkeznek, folytatniuk kellene a tárgyalásokat arzenáljaik csökkentéséről.

Az elnök szerint a világ biztonsága megköveteli, hogy létrejöjjön az átfogó, nukleáris teszteket betiltó megállapodás és egy újabb szerződés, amely véget vetne az atomfegyverekhez szükséges hasadóanyagok gyártásának. Rámutatott, hogy az atomfegyvermentes világ kora nem következik be egyhamar, viszont az ehhez szükséges munkát megkezdték.