USA: halálos áradások és erdőtüzek

Fotó: Kern County Fire Department / HANDOUT

-

Napok óta szélsőséges időjárás pusztít: tornádókkal, erdőtüzekkel és áradásokkal küzdenek az országban.


Kaliforniában már 2 ember meghalt az újabb pusztító erdőtűzben. Füstmérgezés miatt 3 tűzoltót vittek kórházba. Mintegy 100 épület leégett, és elképzelhető, hogy a romok alatt további áldozatok is vannak. A napokban több helyen is szélsőséges volt az időjárás az Egyesült Államokban. A Közép-Nyugaton és Minnesotában tornádók söpörtek végig, Texasban, Arizonában, Új-Mexikóban és Kaliforniában pedig tüzek pusztítanak.

A kaliforniai Kern megyében, Bakersfield várostól 70 kilométerrel északkeletre már 12 ezer hektáros területet perzselt fel a tűz. Több száz embernek kellett elhagynia az otthonát, és további 3000 felkészült az evakuálásra. Jerry Brown kormányzó rendkívüli állapotot hirdetett Kern megyében.Megdőlt a 130 éves vízállásrekord

A nyugat-virginiai áradásoknak eddig 20 áldozata van, és a hatóságok szerint számuk még emelkedhet. A halálos áldozatok között egy négyéves gyerek is van, őt elsodorta az áradás. Az államban több mint száz éve nem volt ilyen súlyos árvízhelyzet. Körülbelül 500 ember egy bevásárlóközpontban vészelte át a múlt éjszakát. Az áradás mintegy 100 épületet semmisített meg vagy tett lakhatatlanná. Az egyik folyón csaknem 130 éves vízállásrekord dőlt meg.

Az állam 55 megyéjéből 44-ben hirdetett rendkívüli állapotot a kormányzó, A mentési műveletekben a nemzeti gárda is részt vesz. Körülbelül hatvanezren maradtak áram nélkül a természeti katasztrófa miatt. A meteorológiai szolgálat szerint 48 óra leforgása alatt az állam déli részén több mint 25 centiméter eső esett.