USA: 11 millió illegális bevándorló van a kormány célkeresztjében

Fotó: MTI/AP / Seth Wenig

-

Az új rendelkezések meghatározzák a határőrizeti szervek prioritásait.


Az amerikai belbiztonsági miniszter nyilvánosságra hozta az illegális bevándorlást szigorító új irányelveket. John Kelly két rendelkezést adott ki, és ezek szerint az Egyesült Államokban tartózkodó mintegy 11 millió illegális bevándorló mindegyike potenciálisan kitoloncolható.

Kelly elrendelte, hogy a határőrizeti szervek a lehető leggyorsabban toloncolják ki valamennyi, illegálisan az országban tartózkodó személyt. A kormányzat hét prioritást határoz meg a kiutasítások menetrendjében: elsőként azokat kell kitoloncolni, akiket már elítéltek kihágások, vagy bűncselekmények miatt, majd azokat is, akiket már vád alá helyeztek, de még nem ítéltek el. Az illetékesek mérlegelhetik, a kitoloncolandó milyen veszélyt jelent a közbiztonságra vagy a nemzetbiztonságra.


Kevés kivétel

A rendelkezések változatlanul érvényben hagyják a Barack Obamához kötődő speciális programot, amelyik védelmet biztosít azoknak, akik 2012 óta gyermekként érkeztek illegálisan az országba.

„Nagyon kevés kivételtől eltekintve, a minisztérium a külföldiek egyetlen kategóriáját sem mentesíti a kitoloncolás alól.


Mindenki a kitoloncolásig vezető eljárás alá vonható, aki megsértette a bevándorlási törvényt"

– áll a kormányzati rendelkezésben.