US Open-győzelmével Djokovic megcélozta Federer trónját

-

Novak Djokovic nyerte az amerikai nyílt teniszbajnokságot, a világelső szerb játékos a vasárnapi fináléban a második helyen kiemelt Roger Federert győzte le négy játszmában, és egyben célba vette a svájci Grand Slam-rekordját.A US Openenen a junior lányok döntőjét, amelyet nem mellékesen Gálfi Dalma nyert meg, még le tudták játszani, utána azonban leszakadt az ég New York felett. Órákon keresztül hol esett, hol elállt, így csak jóval később, három és fél órával az eredetileg kiírt kezdés után tudták elkezdeni a Djokovic–Federer-döntőt. Jövőre ilyen nem lesz, mivel tetőt kap a centerpálya, az Arthur Ashe Stadion.


Órákig állt a víz a pályán


A döntőt Djokovic kezdte jobban, kétszer is brékelni tudta svájci ellenfelét, aki egyszer ugyancsak elvette a világelső adogatójátékát, így 6:4-re nyerte az első szettet a szerb. A második játszmában feljavult Federer szervajátéka, nem engedélyezett Djokovicnak bréket, ő viszont egyszer elvette ellenfele adogatásait, és 7:5-tel behúzta a második játszmát.

A harmadik és a negyedik játszmában azonban Djokovic elővette legjobb teniszét. Hiába szurkolt a közönség nagy része Federernek, a szerb elképesztően magabiztos volt, és bár a svájcinak az utolsó szettben 5:5-nél volt egy bréklabdája, Djokovic azt hárította, és az utolsó két játszmát végül 6:4, 6:4-re megnyerte.


Mellettem az utódom?


Federer az örökranglista élén 18-ra növelhette volna Grand Slam-győzelmeinek számát, de kérdéses, valaha eléri-e ezt a számot, ugyanis utoljára 2012-ben, Wimbledonban tudott GS-tornát nyerni, és bár meglehetősen megújult a játéka, amivel gyakorlatilag még mindig bárkit le tudni győzni, de egyrészt már 34 éves, másrészt pedig mindig ott lesz egy Novak Djokovic.

A szerb most pályafutása tizedik GS-diadalát aratta, így már „csak” hétre van Federertől, valamint egy győzelemre Björn Borgtól és Rod Lavertől. A 28 éves világelső célba vette Federer rekordját is, és ha ilyen magabiztosan teniszezik a következő években is, akkor akár meg is döntheti a 17 Grand Slam-győzelmet. A US Openen egyébként 2011 után másodszor tudott nyerni, az idén pedig minden GS-en döntőt játszott, ebből hármat megnyert, csak a Roland Garroson kapott ki Stan Wawrinkától.


Djokovic irtózatosan elszánt volt


A Djokovic–Federer-párharc 21-21-re módosult, Djokovic pedig 2011 óta összesen 27 tornát nyert meg, ez kettővel több, mint amennyi meccset elveszített, egészen elképesztő adat.

„Hihetetlen volt ez a szezonom, talán csak a 2011-es volt hasonló, az idén viszont a három Grand Slam-győzelem mellett apa is lettem, ezért is különleges ez az év számomra” – mondta a meccs után Djokovic, utalva arra, hogy az idén hét tornagyőzelmet aratott.

Federer sem bánkódott a vesztes döntő után. „Csodálatos két héten vagyok túl. Elégedett vagyok a játékommal. Olyan nagy bajnok ellen, mint Novak, igazi kihívás játszani.”


US Open, döntő:

Djokovic (szerb, 1.)–Federer (svájci, 2.) 6:4, 5:7, 6:4, 6:4