Uruguay: itt a használati utasítás is a marihuánafogyasztáshoz

-

A tavaly decemberi legalizációs törvény végrehajtási utasításának ismertetésére külön sajtótájékoztatót tartottak. Eddig joghézag volt, mert termeszteni és fogyasztani már lehetett, de beszerezni még nem. A heti adag maximum tíz gramm.


A regisztrált fogyasztóknak grammonként egy dollárnak megfelelő uruguayi pénzt kell majd fizetniük a drogért – ismertette a részleteket Diego Canepa, az országos kábítószerügyi hivatal (JND) elnöke. A jogszabály kedden lép életbe, és ezután két héten belül a kormány pályázatot ír ki az országban szükséges marihuánamennyiség megtermelésére, maximum hat engedélyt osztanak szét. Saját fogyasztásra kannabiszt termeszthet bármely, uruguayi lakhellyel rendelkező magánszemély, illetve fogyasztói klubok is. A fogyasztók decembertől (a kannabisznak addig be kell érnie) gyógyszertárban vásárolhatják majd meg a maximális adagot, de csak úgy, ha előzőleg regisztráltatják magukat a hivatalnál. A JND főtitkára, Julio Calzada szerint a 3,3 millió lakosú országban évente 18-22 tonna marihuána fogy majd, amiből az következik, hogy 10 hektárnál nagyobb termesztési területre nem lesz szükség a kereslet kielégítésére. A törvényeket türelmetlenül várták a marihuánafogyasztók, mert a szer beszerzése tilos volt, csak a termesztés és a fogyasztás volt engedélyezett. A regisztráltatási kötelezettség azonban sokakat elriaszthat attól, hogy rátérjenek a törvényes útra. Egy termesztésre szakosodott üzlet tulajdonosa az AFP hírügynökségnek elmondta, hogy vannak, akik munkahelyük elvesztésétől tartanak, ha kiderül, hogy fogyasztók, még ha legálisak is. Ezenkívül, ha egyszer egy olyan kormány kerül hatalomra, amely ismét bünteti a vásárlást, esetleg a fogyasztást, akkor az felhasználhatja a listát a rajta szereplő emberek ellen.


Akiknek tetszik az uruguayi áttörés, és akiknek nem

Decemberben a dél-amerikai ország lett az első a világon, ahol a teljes marihuána-előállítási és -értékesítési lánc törvényessé vált. A törvény miatt már kétszer is Nobel-békedíjra jelölték Uruguay elnökét, José Mujicát. Mint ő mondta, a legalizálásban mindenekelőtt a „drogbéke” megteremtése vezérelte. Az ENSZ Nemzetközi Kábítószer-ellenőrzési Hivatala (INCB) aggodalommal figyeli a marihuána rekreációs célra való engedélyezését az amerikai kontinensen. Álláspontja szerint az ilyen legalizálás ellentétes az 1961-es Egységes Kábítószer Egyezmény rendelkezéseivel. Az egyezmény – amelynek Uruguay is részese – kizárólag orvosi és tudományos célokra engedélyezi a kannabisz használatát.