Űrmelltartó és egyéb hülye kérdések

Forrás: NASA

-

Tudják, miért volt vacak az első nőnek lenni az űrsiklón? Mert egy csomó hülyeséget kérdeztek tőle, amikor landolt.


Sírt, amikor a szimulátor hibákat okozott? Milyen sminket visz az űrbe? Sír-e, ha nagy rajta a nyomás? Milyen az űrben menstruálni? Tervez gyereket vállalni? ezekkel a kérdésekkel meg kellett küzdenie 1983-as repülése előtt Sally Ride amerikai asztronautának. Az első űrbe küldött amerikai nő a kiképzés legrosszabb pillanatainak azokat érezte, amikor beszélnie kellett a sajtóval derül ki egy, a PBS amerikai közszolgálati rádió által előásott, Gloria Steinem által készített korabeli interjúból.

Egyetlen buta kérdés volt, amit Ride mindig megúszott: fog-e melltartót viselni az űrben. Pedig erre pont volt kidolgozott válasza, ami szerint a súlytalanságban teljesen mindegy. Az viszont nem érdekelte az újságírókat, hogy felkészült-e az űrsiklóra szerelt kar kezelésére vagy műholdak pályára állítására. A teljes interjút a hozzá rajzolt animációval együtt lentebb nézhetik meg.És bár a videó negyedik percénél már elkezdenek felmenni a betűk, semmiképp ne kapcsolják ki. Valami rejtélyes okból oda vágták be Gloria Steinem jövőre vonatkozó kérdéseit, amelyekre Ride csodálatos dolgokat válaszol. Például azt, hogy a kétezres évre már biztosan lesznek űrkolóniák, és hogy előbb-utóbb visszamegy az emberiség a Holdra.


Ride azt is elmondja, hogy valószínűleg könnyebb dolga lett volna, ha nem egyedüli nő az STS-7 küldetésben. Ketten jobban meg tudták volna válaszolgatni a kérdéseket. A második útján ez a vágya is teljesült, Kathryn Sullivannel repült együtt a Challenger fedélzetén. Akkor már valószínűleg Sullivan kapta a hülye kérdéseket, aki az első űrsétázó nő volt. (Felesleges tények: ugyanezen a küldetésen repült az első kanadai és az első szakállas űrhajós is.)A Challenger megsemmisülése után Ride a balesetet kivizsgáló bizottságban szolgált, aztán pedig a NASA stratégiai tervezéssel foglalkozó osztályán dolgozott. A NASA-t 1989-ben hagyta ott: a UCLA űrkutatási tanszékét vezette, később pedig egy lányokat tudományos pályára csábító kezdeményezést is indított. A Discovery űrsikló katasztrófája után visszahívta a NASA, annak a balesetnek a kivizsgálásában is segédkezett. 2012-ben, 61 évesen halt meg hasnyálmirigy-rákban.


Ha még elhallgatná egy darabig itt egy 1984-es interjú is


A súlytalanság mókás. Valószínűleg így lehet a legjobban leírni.

Sally Ride