Ünnep lesz a választás, a rendőrök is szép ruhába öltöznek

Fotó: Europress/AFP/Isza Ferenc

-

A magyar választási rendszer fair és legitim, a demokrácia erejét pedig a több mint 1500 képviselőjelölt mutatja - vélekedett a Miniszterelnökséget vezető államtitkár. A belügyminiszter szerint higgadtan készül az ország a választásokra, amely a rendőrség számára ünnepnap, ezért aztán most vasárnap is fegyver nélkül lesznek szolgálatban.


A keddi kormányszóvivői tájékoztatón a számoké volt a főszerep. Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár a választási felkészüléssel kapcsolatban elmondta, hogy  jelenleg 8 millió 220 ezer választásra jogosult ember van Magyarországon, bár a névjegyzékbe pénteken 16 óráig még fel lehet iratkozni. Eddig csaknem 200 ezer olyan választópolgár jelezte, hogy szavazni akar, akinek nincs állandó magyarországi lakcíme. Ezidáig több mint 54 ezren szavaztak levélben. 

Lázár János szerint  egy sokkal átláthatóbb, ellenőrizhetőbb, törvényesebb és a jelölők számára demokratikusabb ajánlási rendszer született, amit fényesen igazol, hogy  míg 2010-ben 810 egyéni jelölt indult, addig most 1554.

A 31 országos listán (13 nemzetiségi és 18 pártlista) összesen 1707 jelölt van, míg 2010-ben 6 országos listát állítottak a pártok. Nemzetiségi listára mintegy 40 ezer ember voksolhat - tette hozzá. A választók több mint 10 ezer szavazókörben szavazhatnak, ahol a jelölő szervezetek csaknem 40 ezer delegáltja is ellenőrizni fogja a választás törvényességét.

Arról is megemlékezett, hogy  Nemzeti Adatvédelemi és Információszabadság Hatóság szerint a korábbi ajánlási rendszer hibáit a jelenlegi kiküszöbölte, ennek eredményeként nagyságrendekkel kevesebb bejelentés érkezett a visszaélésekről. Lázár János szerint a jelölőszervezetek eddig betartották a törvényeket, és ezt várja tőlük a következő napokban is. Ezen felül választásra is buzdított az államtitkár, aki kizártnak tartotta, hogy több ezer aláírást hamisítottak volna a jelölések során. Persze érkeztek feljelentések magánszemélyektől és politikusoktól is, amelyeket kivizsgálnak , ám a választási irodáktól még nem érkezett ilyen bejelentést - tette hozzá. Pintér Sándor belügyminiszter azt mondta a tájékoztatón, hogy nyugodt, higgadt körülmények között készül az ország a választásokra. Míg 2010-ben  - öt nappal a választások előtt - csaknem 250 választással kapcsolatos bejelentés volt, jelenleg 120-nál járnak. A mostani bűncselekmények közül kiemelkedik a csókakői eset, ahol Herczog Editre támadtak, ám a bejelentés idejére már el is fogták az elkövetőt. A Bosnyák téri késelőt is elfogták, ami nem volt nehéz, hiszen a támadás előtt 6 liter borral bátorította magát. Erős ünnepnapot tartott - fogalmazott a belügyminiszter. Mint megtudtuk, nem csak a részeg késelők, hanem a rendőrök számra ünnepnap a választás, akik 1990 óta fegyvertelenül, ünnep öltözetben látják el a szolgálatot. A szép ruhában járőröző zsaruk egyébként nem visznek magukkal mérőszalagot, ám ha bejelentés érkezik arról, hogy a szavazófülkék 150 méteres körzetében kampányol valaki, akkor intézkedni fognak - igyekezett megnyugtatni a közvéleményt a belügyminiszter. Pintér Sándor "némi nosztalgiával" idézte fel az 1990-es és 1994-es választási kampányt, ahol nagyobb balhék, sőt verekedések is voltak, ám ezek mostanra gyakorlatilag megszűntek. Már plakátokból is kevesebbet tépnek le - "panaszolta" a belügyminiszter.