Uniós vizsgálat indult a magyar menekültügyi szabályok miatt

Fotó: MTI / Balogh Zoltán

-

Brüsszel hivatalos tájékoztatást ugyan nem kapott, előzetesen vizsgálta az új magyar szabályokat, és ezek közül többet is aggasztónak tart. A kormánynak két hete van, hogy reagáljon.


Az Európai Bizottság (EB) hivatalosan elkezdte vizsgálni a magyar menekültügyi módosításokat – értesült az Index. A lap birtokába került levélben Brüsszel a hadsereg bevetését és a gyerekekre vonatkozó különleges szabályok hiányát is kifogásolta, és a röszkei eseményekről is tájékoztatást kér két héten belül. A levelet a menekültügyi, illetve a jogi főigazgatóság vezetői írták alá, és Várhelyi Olivér új brüsszeli magyar képviselet-vezetőnek címezték.


Ebben azt írták, hogy bár hivatalos tájékoztatást nem kapott az EB a magyar parlament által megszavazott módosításokról, elvégezték az új magyar szabályok előzetes vizsgálatát, és számos aggályt tártak fel. A főbb pontok:
  • a szerb határon beadott menedékkérelmek szisztematikus elutasításának lehetősége és a hatékony jogorvoslati lehetőség hiánya;
  • a határzár átlépésének büntetőjogi szankcionálása, a védekezéshez és hatékony jogorvoslathoz fűződő jogok garanciáinak hiánya;
  • a határátlépési pontok lezárása;
  • a katonáknak adott jogosítványok a határ mentén, az ezzel kapcsolatos biztosítékok és jogorvoslati lehetőségek;
  • a gyerekekre vonatkozó különleges szabályok hiánya.

A levéllel kapcsolatban az Index kereste Kovács Zoltán kormányszóvivőt, de még nem kapott választ.