Uniós ügy lehet az Éden Hotel botrányos epizódjából

Forrás: TV2/sajtószoba.tv

-

HÁTTÉR

Nem kizárt, hogy az uniót is be kell vonni az egyik olyan hatósági eljárásba, amelyről az NMHH döntött a Tv2 Éden Hotel című műsora miatt. Mivel a valóságshow a magyar joghatóság alá tartozó TV2-n és a brit joghatóság alá tartozó Super Tv2-n is megy, ezért két eljárást is indított a médiahatóság. A Super Tv2 esetében csak az EU bevonásával kezdődhetne meg az ügymenet – írja az mno.hu.


Eljárást indított hétfőn a Médiatanács, illetve a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) hivatala a Tv2 Éden Hotel című műsorának nagy port kavart, péntek esti epizódja miatt. Az előző heti rész ominózus jelenetében az egyik férfi játékos szexuálisan zaklatott és megalázott egy női szereplőt. A férfi az agresszív közeledést a nő többszöri tiltakozása ellenére sem hagyta abba, és szidalmazta is a nőt. A műsor készítői mindenféle kommentár, beavatkozás és segítségnyújtás nélkül adták le a jelenetet.


Ennek okán indított eljárást az NMHH, amely a lap kérdésére közölte, hogy a médiatörvény előírása alapján ennek az ügyintézési határideje negyven nap, amely indokolt esetben meghosszabbítható.

Hozzátették azt is, hogy nem mindegy, hogy a kérdéses műsorszámot a magyar joghatóság alá tartozó Tv2-n, vagy a brit joghatóság alá tartozó Super Tv2-n vetítették-e, utóbbi esetben ugyanis csak az Európai Unió bevonásával kezdődhet meg az NMHH ügymenete, szigorú feltételek teljesülésével. Mivel a műsor mindkét csatornán fut, így a hatóság mindjárt két eljárás indításáról döntött.


A kifogásolható jelenetek miatt a Magyar Liberális Párt már vasárnap a Médiatanácshoz fordult, azt kérve, vizsgálják meg a leadott műsort, és mérlegeljék a lehetséges büntetést. Közleményükben azt írták: elfogadhatatlan, hogy a zaklatás, az erőszakoskodás megtörténhetett, „és különösen elfogadhatatlan, ahogyan a műsor készítői kezelték a helyzetet”. Azaz, hogy kommentár, büntetés, kizárás, következmény, beavatkozás, segítségnyújtás nélkül adták le a jelenetet.

A Tv2 a hétvégén még visszautasította, hogy erőszak történt volna, tegnapi közleményükben viszont elismerték: olyan jelenet is képernyőre került, amelyben az egyik női szereplőt játékostársa méltatlan, megalázó helyzetbe hozta. „Elismerjük, hogy a képsorok közlése nemcsak a televíziónézők, hanem az egész társadalom felé rossz üzenetet hordozott. A szóban forgó jelenet és a kapcsolódó kommentár adásba engedésével a csatorna hibát követett el, ezért Yvonne Dederick ügyvezető igazgató döntése értelmében belső vizsgálatot indítunk.”