Uniós pénzek felhasználóira kér letöltendő börtönt az ügyészség

-

Papíron megutaztatta, majd uniós támogatásból megvásárolta egy hevesi fémfeldolgozó cég a bálázógépet, hogy áfacsalással sokszorozza meg a profitot. Az Egri Járási Ügyészség a cégvezetők vagyonát is elkobozná.


Jogosulatlanul igényeltek vissza áfát és vettek fel több tízmillió forintos állami támogatást azoknak a cégeknek az ügyvezetői, akik fiktív adásvételek során, papíron egy drága bálázó gépet adtak-vettek és szállítottak oda-vissza egymás között, miközben a szerkezet el sem mozdult hevesi telephelyéről, és pénzmozgás sem volt a látszólagos ügyletek mögött.


Az Egri Járási Ügyészség jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalással vádolja a két középkorú férfit. Az I. rendű – magyar állampolgárságú és lakóhelyű – vádlott egy szlovák vállalkozás ügyvezetőjeként 2012. január 3-án adásvételi szerződést kötött a II. rendű vádlott azóta elhunyt édesanyjával. Eszerint a szlovák üzletfél nettó 260 ezer euró, azaz több mint 83 millió forint értékben megvett a nő ügyvezetése alatt álló, Hevesen bejegyzett kft.-től egy bálázó-tömörítő présgépet.

A vásárlást – mint Magyarországról történő termékbeszerzést – az I. rendű vádlott nem szerepeltette cége szlovákiai adóbevallásában, és az áfát sem fizette meg utána, hanem a gépet pár nap múlva – látszatra némi haszonnal – továbbértékesítette egy másik, ugyanarra a hevesi címre bejegyzett magyar kft.-nek, amelynek ügyvezetője a II. rendű vádlott volt. A valóságban sem az adásvételek, sem a gép kiszállítása nem történt meg, az elkövetők között valódi pénzmozgás nem volt, így az eladó hevesi kft. ügyvezetője jogosulatlanul igényelt vissza 2012 februárjában több mint 25 millió forint áfát az adóhivataltól.

Ráadásul a II. rendű vádlott 2012 márciusában az Új Széchenyi Terv keretében támogatási szerződést kötött a regionális fejlesztési ügynökséggel, miután nyert egy uniós pályázaton. Az ügyészség tájékoztatása szerint a projekt „Környezetipari beruházás az egyik leghátrányosabb kistérség központjában, Hevesen” címmel futott, és a 245 milliós beruházáshoz „támogatásként" 43 millió forintot vett fel – az ügyészség megítélése szerint – jogtalanul.

Az Egri Járási Ügyészség mindkét vádlott esetében végrehajtandó börtönbüntetést és vagyonelkobzást indítványozott.

A projekt neve és adatai alapján beazonosítható Heves megyei vállalkozás ezen kívül további három uniós pályázaton is nyertes volt. A kifogásolt beruházás keretében épített egy üzemcsarnokot és megvásárolta a „csúcstechnológiát képviselő” és papíron világlátott tömörítő-bálázó eszközt is. A cég honlapja szerint a projekt öt új munkahely kialakítását tette lehetővé. A fémhulladékok feldolgozásával foglalkozó cég különösen eredményesen zárta a 2012. évet. A 6,7 milliárd forintos árbevételén 288 millió forint haszna volt. A következő évben forgalma 2,5 milliárd forintra esett vissza, és a profit is 72 millióra szelídült.


Szabó Yvette

— Kapcsolat