Uniós fejlesztések: Brüsszel vagy Lázár miatt szív Budapest?

Fotó: MTI/Beliczay László

-

Az Index szerint állítólag Lázár vette le a budapesti projekteket az uniós listáról, Tarlós éles hangú levelet küldött Orbánnak. A VS.hu úgy tudja, Brüsszel nem adott több pénzt, mert a hátrányos térségeknek szánja. Csak négy projekt sorsa biztos.


Az Index úgy tudja, Lázár János kancelláriaminiszter magához vonta a rövid- és középtávú fővárosi uniós projekteket, majd egy tollvonással le is húzta azokat a listáról. Így Budapest a következő 7 évben százmilliárdos uniós pénztől eshet el. Ha ez igaz, nem újítják fel a kritikus állapotú 3-as metrót, nem lesznek új villamosok és új járművek a kisföldalattin, nem kötik össze a HÉV-et és a 2-es metrót, nem lesz a 4-es metró kelenföldi állomásánál buszpályaudvar és P+R parkoló. Az Index forrásai közül többen már most Lázár-Tarlós-háborút emlegetnek a Fideszben. Állítólag főként Orbán Viktor kormányfő elégelte meg, hogy a főpolgármester mindig pénzt kér az államtól, cserébe viszont nem ad vagyontárgyat. Eddig egyetlen indokot tudnak az átcsoportosításra: Budapest képes önállóan fejleszteni, vidékre kell a pénz. Például a Szeged-Hódmezővásárhely villamosvonalra. „Ha ez így van, Tarlós István bízik benne, hogy Lázár János meggondolja magát” – reagált a lapnak Szűcs-Somlyó Mária, a főváros kommunikációs igazgatója. A miniszterelnökség egyelőre nem kommentálta a cikket. Budapest saját erőből nem tud fejleszteni.Tarlós korábban a VS-nek azt mondta, ha nem lesz felújítás, leállíttatja a 3-as metrót, mert nem kockáztat emberéleteket.


Tényleg kevesebb pénz jöhet Budapestre

A VS.hu kormányzati forrásból úgy értesült, hogy valóban jóval kevesebb uniós pénzt ad Brüsszel a magyar fővárosnak a következő hét évben, mint amennyit az remélt. Ennek az oka, hogy az EU szigorú kritériumok alapján dönt a források elosztásáról és Budapest helyett a sokkal fejletlenebb régióknak csoportosította át az elérhető kereteket. Forrásunk szerint a kormány megpróbált lobbizni a fővárosi fejlesztésekért és „elment a falig”. Konkrét projektekre ugyanakkor még nem bontották le a rendelkezésre álló összegeket. Ami biztos, mert a tárgyalásokon szóba került, hogy a Városliget, a Közszolgálati Egyetem Ludovika-campusa, a Margitsziget és a Budai Vár is uniós forrásból alakulhat át, vagy fejeződhet be a felújításuk.


A Hírcsárda ezt a jövőt jósolja a 3-as metrónak