Uniós biztos a bevándorlásról: „Magyarország nincs egyedül”

-

Az illegális bevándorlás miatt már Magyarországra is jobban figyelnek.


Az Európai Bizottság támogatja Magyarországot, az ország már nincs egyedül, Európa mellette áll és együttműködik vele, hogy a szolidaritás szellemében megoldhassák az illegális bevándorlás jelentette nehéz helyzetet - mondta Dimitrisz Avramopulosz migrációs ügyekért, uniós belügyekért és uniós polgárságért felelős biztos, miután tárgyalt Szijjártó Péter külügyminiszterrel. A biztos azt mondta, az illegális bevándorlás miatt eddig jobbára Olaszországról vagy Görögországról beszéltek, mostantól Magyarországra is nagyobb figyelem jut.


Az EU szakértőket küld, akik segítenek a bevándorlók azonosításában, regisztrálásában és a menedékkérelmek elbírálásában. Magyarország csaknem 8 millió euró (2,5 milliárd forint) támogatást kap.

A kerítésre utalva azt mondat, a tagállamok jogkörébe tartozik, hogyan akarják megvédeni a határaikat, amelyek egyúttal az EU határai is.

Szijjártó Péter külügyminiszter azt mondta, a helyzetet nem lehet gyorsan megoldani, az illegális bevándorlás kérdése valószínűleg évekre meghatározza az EU politikáját, ezért hosszú távú megoldásra van szükség. Most már jól látszik, hogy az unió álláspontja szerint közös európai megoldást kell adni a problémára - hangsúlyozta. Szijjártó Péter szerint „Magyarországra példátlan nyomás nehezedik, de teljesíti valamennyi uniós kötelezettségét.” (Múlt héten a menekültek fogadásával foglalkozó Dublini egyezmény felfüggesztése kavart némi vihart: a Belügyminisztérium megerősítette a sajtóhírt, másnap viszont cáfolta ezt - többek között - a kormányszóvivő.)