UNICEF: iraki gyerekek milliói nélkülöznek

Fotó: ANADOLU AGENCY / Hemn Huseyin

-

Az USA nem tervez hozzájárulni az ország újjáépítéséhez.


Irakban minden negyedik gyermek szegénységben él, és négymillió kiskorú szorul segítségre az Iszlám Állam ellenió háború miatt – jelentette az ENSZ Gyermekalapja. Az UNICEF szerint 2014 óta 150 támadás ért oktatási, 50 pedig valamilyen egészségügyi intézményt Irakban, az iskolák felében lenne szükség újjáépítésre. Több mint 3 millióra tehető azoknak a gyerekeknek a száma, akiknek félbeszakadt az oktatása a harcok miatt.

Az iraki kormány decemberben jelentette be győzelmét az Iszlám Állam felett. Bagdad most mintegy 100 milliárd dollár értékben igyekszik külföldi befektetéseket szerezni az ország újjáépítésére. Elsősorban a közlekedés, az energiaszektor és a mezőgazdaság terén várja Irak a külföldi beruházókat.

Hétfőn Kuvaitban háromnapos nemzetközi konferencia kezdődik Irak újjáépítéséről. "A kuvaiti konferencia lehetőséget teremt a világ vezetőinek arra, hogy megmutassák, hajlandóak beruházni egy stabil Irak újjáépítésébe" – mondta Geert Cappelaere, az UNICEF közel-keleti és észak-afrikai regionális igazgatója.

Az iraki hadsereg az USA-vezette nemzetközi koalíció légicsapásainak segítségével győzte le az Iszlám Államot, ám Washington nem tervez pénzt felajánlani az ország újjáépítésére a kuvaiti konferencián.