Ungváry: Trianon terméke a nemzeti giccs

-

Ungváry Krisztián történész szerint a trianoni békediktátum egyszerre trauma és neurózis, terméke a nemzeti giccs. Trianont elfogadni, feldolgozni, de nem feldolgozni sem lehet.


A történész az Ökopolisz Alapítvány budapesti, a trianoni békediktátum 95. évfordulója alkalmából megtartott rendezvényén azt mondta: Trianon egy neurózis valójában, mert az ennek kapcsán születő „atavisztikus reakcióknak" semmi közük ma már a békeszerződés valós tartalmához. Ilyen a Nyugat- és piacellenség, az antiliberalizmus és az antikapitalizmus, valamint az antiszemitizmus – tette hozzá. Szerinte ez azzal függ össze, hogy Trianont nem a totális diktatúrák, hanem a demokráciák csináltak. Nem véletlen tehát, hogy Magyarország erre antidemokratikus választ ad.


Megjegyezte azt is, hogy Trianonnak a terméke a nemzeti giccs, amelyet például a Nagy-Magyarország térképekben lehet meglátni. Trianon „a viktimológiai magyarázat": mindig áldozatok voltunk, mindenről mások tehetnek - mondta a történész.
Ungváry azt mondta, hogy a békediktátumnak ma is van reális hatása az életünkre.


Hangsúlyozta, hogy a magyar népcsoport sehol nem lett államalkotó tényezőnek minősítve a szomszédos országokban, nem valósult meg a bölcsőtől a sírig tartó kulturális autonómia és a többnyelvűség. Példaként említette, hogy Románia alkotmánya szerint Románia homogén nemzetállam, „ott egy magyar népcsoportnak igazából nincs keresnivalója politikai értelemben".


A széthullást előre meg lehetett volna jósolni a történész szerint, mivel a történelmi Magyarország egy soknemzetiségű ország volt, ahol a magyarság aránya éppen meghaladta az ötven százalékot. Szerinte ennek a soknemzetiségű országnak a bukása bizonyos szempontból kódolva volt, mert nem tudta magát vonzóvá tenni nemzetiségei számára. Hozzátette ugyanakkor azt is, hogy Trianon, mint politikai esemény, emészthetetlen. „Nem lehet vele lenyugodni, nem lehet elfogadni, nem lehet nem elfogadni. Semmit sem lehet vele igazából csinálni".