Unesco: pusztul a kulturális örökség Szíriában

-

A polgárháború súlyos pusztítást végzett, a kár sem Irakhoz, Afganisztánhoz, Líbiához vagy Malihoz nem fogható.


Francesco Bandarin, az az UNESCO kulturális ügyekért felelős főigazgató-helyettese szakértők háromnapos tanácskozását követően beszélt Párizsban. Példaként az Aleppo óvárosában lévő világhírű, a világörökség részét képező bazárt emelte ki. Aleppó ősi városa 1988 óta a világörökség része.

Az UNESCO szakértője ugyanakkor reménykeltőnek nevezte a párizsi tanácskozást. Véleménye szerint ez volt az első olyan találkozó, amikor egy asztalhoz ültek le a szíriai kormány és a lázadó területekhez tartozó nem kormányzati szervezetek képviselői.

A tanácskozáson a történelmi műemlékek és ásatási helyszínek védelme mellett a műkincsek illegális kereskedelmének témájával is foglalkoztak a résztvevők.

A Szíriában folyó harcok miatt az UNESCO világörökségi listáján szereplő valamennyi szíriai helyszínt veszélyeztetetté nyilvánította 2013-ban a szervezet világörökségi bizottsága, a körülmények ugyanis nem megfelelőek a szóban forgó hat világörökség rendkívüli értékének megóvásához. Aleppóra mindez különösen igaz.

A szíriai kormány nemrég kiürítette az ország 34 múzeumát és biztonságba helyezte az értékeket - mondta el Bandarin.