UNESCO: az USA és Izrael elhagynák a szervezetet

Fotó: MTI / MTI

-

A washingtoni bejelentés után Jeruzsálem is jelezte, hogy előkészíti a kilépést.


Az USA 2018 végén kilép az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetéből. A State Department szerint ugyanis az UNESCO Izrael-ellenes, és a szervezet reformjai is elmaradtak.

A külügy közleménye szerint a 2018. december 31-től hatályos döntés meghozatala "nem volt könnyű". Washington az állandó tagság helyett megfigyelői státuszt kíván majd fenntartani a párizsi székhelyű szervezetben.

Barack Obama 2011-ben beszüntette a tagsági díj fizetését, mert a szervezet teljes jogú tagként felvette soraiba a Palesztin Hatóságot. A pénzügyi hozzájárulás elmaradása miatt Washington 2013-ban elveszítette szavazati jogát.

Alapokmánya szerint az 1945-ben létrehozott és a 195 tagállammal és 10 társult állammal rendelkező szervezet a nevelés, a tudomány és a kultúra területén kívánja szolgálni a békét és a biztonságot a világban. Ennek érdekében világszerte különböző programokat támogat, például az írástudatlanság leküzdése vagy a nők egyenjogúságának előmozdítása terén elősegítésére.

Az UNESCO dönt a világörökség helyszíneiről is, legutóbb júliusban a ciszjordániai Hebron városát nyilvánította a palesztin világörökség helyszínévé.

Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő "bátor és erkölcsös" döntésnek nevezte Washington elhatározását, és közölte: utasította a külügyminisztériumot, hogy készítse elő Izrael kilépését az UNESCO-ból.