Ultimátumot kaptak a görögök

Fotó: AFP / POOL

-

Megint megakadtak a tárgyalások, még délelőtt új ajánlattal kell előrukkolnia a görög kormánynak.


A Guardian tudósítása szerint csütörtök reggel ultimátumot kapott Alekszisz Ciprasz kormánya: amennyiben még délelőtt 11 óráig nem mutat be új reformtervet a 7,2 milliárd eurós utolsó hitelrészletért cserébe, akkor nem lesz megállapodás a hitelezőkkel.


A hangulat megint fokozódik Brüsszelben, ahol napok óta keresik a végső megegyezést. A legutóbbi görög javaslat láttán a hét elején még bizakodóbbak voltak az IMF, az EKB és az eurós országok pénzügyminisztereit tömörítő Eurogroup tagjai, ám szerdán ismét csalódott nyilatkozatok láttak napvilágot. Szerda estétől csütörtök reggelig több fordulóban tárgyaltak magas, illetve szakértői szinten Athén és hitelezői a görög adósságkérdés rendezéséről.

A több tárgyalási forduló után az Európai Unió egyik illetékese arról beszélt, hogy a nemzetközi hitelezők csalódottak a nyugdíjrendszer, az áfa és a társaságiadó-rendszer átalakítására tett görög javaslatok miatt. A hitelezők ezután ellenjavaslatot tettek, amely értesülések szerint az áfa megemelésére és a költségvetési kiadások csökkentésére vonatkozott. Ezt az ellenjavaslatot a görög fél állítólag elutasította.

Szerda este újabb kísérlet történt az ellentétes vélemények közelítésére. Összeültek az euróövezet pénzügyminiszterei, de az Eurogroup tanácskozása alig több mint egy óra után félbeszakadt.

Értesülések szerint csütörtökön már reggel hat órakor technikai szintű újabb egyeztetést kezdődött, majd magasabb szinten 9 órakor folytatódnak a tárgyalások. Az euróövezeti pénzügyminiszterek ezután a tervek szerint 13 órakor ülnek össze, néhány órával azelőtt, hogy megkezdődik az Európai Unió állam-, illetve kormányfőinek csúcstalálkozója. A tárgyalások tétjéről, Görögország tragédiájáról itt írtunk bővebben.