Ultimátumot intéztek Hoffmann Rózsához

Fotó: MTI/Földi Imre / István Hajdu

Még ma tiltakozásba kezdenek a Szabad Oktatásért Demonstráció szervezői, ha a közoktatási államtitkár nem válaszol érdemben kéréseikre.


Ultimátumot intéztek Hoffmann Rózsához

Nyílt levélben szólították fel Hoffmann Rózsa közoktatásért felelős államtitkárt a január 25-i Szabad Oktatásért Demonstráció szervezői, hogy válaszoljon érdemben korábban megfogalmazott kéréseikre. A szervezők, Kovács Zsófia, Meleg András és Gyetvai Viktor levelükben azt írják: amennyiben nem kapnak választ még ma 18 óráig, azonnal tiltakozásba kezdenek. A demonstráció szervezői közölték: február 5-én már nyilvános beszélgetésre hívták Hoffmannt, és akkor bejelentették, hogy 18-ig hajlandóak sajtó nyilvánossága előtt egyeztetést folytatni vele. A szervezők azt kérték, az államtitkár tartson szakmai megbeszélést olyan szervezetekkel, mint a Pedagógusok Szakszervezete, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, a Hálózat a Tanszabadságért és a Történelemtanárok Egylete. A Szabad Oktatásért Demonstráció szervezői azt már korábban bejelentették, hogy 19-én, szerdán 16 órától újabb demonstrációt tartanak majd a Blaha Lujza téren.


Pedagógusok bojkottálják a portfóliókészítést

Több ismert – a közoktatásban dolgozó – pedagógus bejelentette: bojkottálja azon portfólió elkészítését, amely nélkül egy oktató nem léphet feljebb a Pedagógus I. kategóriából. Az Átlátszó Oktatáson közzétett tiltakozás aláírói közölték: elismerik a portfóliós értékelés újszerűségét és korszerűségét, de a minősítés jelen formáját átgondolatlannak, előkészítetlennek és megalázónak tartják. „E minősítési rendszer legbotrányosabb hibája, hogy visszamenőlegesen állít a startkőre korábban képzettségük alapján magas fizetési kategóriába sorolt, több évtizede a pályán levő pedagógusokat. Lenulláz minden eddigi eredményt, akár egy egész életutat” – fogalmaztak. Az aláírók azt tartanák tisztességesnek, ha „a régi besorolás szerinti magasabb kategóriák a Pedagógus II-ről indulnának”. A nyilatkozatot aláírta többek között Arató László, a Magyartanárok Egyesületének elnöke, Pethőné Nagy Csilla, Schiller Mariann és Szegő Edit. Csatlakozott hozzá több középiskolai tanár is.