Üldözik a merénylet titokzatos háttéremberét

Forrás: BELGIAN FEDERAL POLICE

-

Marokkóban született, egy brüsszeli katolikus iskolába járt, a legnagyobb hatással mégis a polgárháborús Szíria volt a brüsszeli terrortámadás életben maradt merénylőjére. A szökésben lévő Najim Laachraoui a robbanószerek specialistájává képezte ki magát, a párizsi merényletekből is kivette a részét. (Update: szerda esti hírek szerint elképzelhető, hogy Najim Laachraoui mégis meghalt a repülőtéri robbantásban.)


A 24 éves Najim Laachraoui specialitása a dzsihadisták világszerte kedvelt robbanószere, az aceton-peroxid, vagy TATP, amelynek könnyű az előállítása, és gyilkos a hatása. Nem véletlenül vált az Iszlám Állam egyik kedvenc fegyverévé, mint ahogy az sem, hogy a párizsi merényleteknél használt öngyilkos mellényekben is megtalálták.

A „Sátán Anyjaként” emlegetett robbanószert használták a 2005-ös londoni merényleteknél, és más korábbi támadásoknál is. Mivel nincs benne nitrogén, könnyen át lehet jutni vele azokon a detektorokon, amelyek a nitrogén jelenléte alapján azonosítják be a pokolgépeket.

Az öngyilkos merénylet ugyanakkor nem igazán mondható Laachraoui specialitásának, hiszen úgy tűnik, hogy kedd reggel bepánikolt, ezért nem robbantotta fel a bombáját a brüsszeli Zaventem repülőtéren.

És ezért maradt életben. És ezért akarják a belga hatóságok mindenáron elfogni. (Szerda esti francia és belga lapértesülések szerint Najim Laachraoui DNS-ét is azonosították a reptéren, így elképzelhető, hogy meghalt a robbantásban. Ezt hivatalosan egyelőre nem erősítették meg.)A belga hatóságok viszonylag sokat tudnak az Iszlám Állam 24 éves parancsnokáról, és tulajdonképpen meglepő, hogy nem fogták el korábban. 2014 márciusa óta például körözés van érvényben ellene, ennek ellenére, igaz, álnéven, Soufiane Kayalként fél Európán végigkocsikázott a párizsi merényletek múlt héten elfogott gyanúsítottjával, Salah Abdeslammal.

Ők ketten megfordultak Budapesten is, a magyar-osztrák határon pedig még a rendőrök is feltartóztatták őket. De nem történt semmi, tovább mehettek, miután meggyőzték a hatóságokat arról, hogy csak turisták. Pedig Laachraoui ekkor épp Szíriából tért vissza, és a Telegraph szerint menekültnek adta ki magát. Abdeslam jött érte autóval, és vitte vissza Brüsszelbe, ahol teljes erővel belevetette magát a párizsi támadáshoz szükséges robbanószerkezetek összeállításába.

A belga hatóságok múlt hét óta, Abdeslam elfogása után fokozott erővel keresték Najim Laachraouit, de ez nem zavarta abban, hogy kivegye a részét a brüsszeli támadásokból is. Bizonyítékokból nem volt hiány ellene: a DNS-mintáit a TATP társaságában megtalálták két belgiumi lakásában is, ahol a rendőrök a párizsi terrortámadás után tartottak házkutatást.Najim Laachraoui Marokkóban született 1991. május 18-án, de Brüsszelben nőtt fel. Egy schaarbeeki katolikus iskolában tanult. 2009-ben hagyta ott az Institute de la Sainte-Famille d'Helmet-et. Az intézmény egyik tanára a Telegraphnak azt mondta: teljesen normális diák volt, soha nem ismételt évet, semmi gond nem volt vele. Később elektroműszerésznek tanult.

A CNN szerint 2013-ban utazott Szíriába, ahol akkor már két éve zajlott a polgárháború, és terroristakiképzésben részesült. Legutóbb 2015 szeptemberében járt ott – ekkor utazott át Magyarországon is.

Szíria nagy hatással volt rá, az utazása után ugyanis rögtön megkezdte a toborzást az Iszlám Államnak.

A rendőrség feltételezi, hogy Laachraoui egyike volt azoknak, akikkel a párizsi merénylet kivitelezői telefonos kapcsolatban voltak a támadás idején. Ő lehetett az, akinek pillanatokkal a Bataclan elleni támadás előtt befutott a telefonjára az SMS: „Elindultunk, kezdünk.” A nyomozók a koncertterem mellett egy szemetesben találták meg a mobiltelefont, amelynek a jelei Schaarbeekbe vezettek. Ebben a támadásban 90 ember vesztette életét.

Laachraoui álnéven bérelt házat a Brüsszeltől nem messze fekvő Auvelais-ben, amelyet a párizsi terroristák is bázisként használtak. Nemcsak álneve, hanem háborús neve is volt: Szíriában Abou Idrissként ismerték.