Ukrán válság: újabb NATO-támaszpont Litvániában

-

A vadászgépekre az oroszok helikopterekkel válaszoltak.


A NATO megnyitotta második baltikumi légi támaszpontját a Tallinn melletti Amariban. Az ukrán válság miatt a katonai szervezet intenzívebben ellenőrzi a légteret. Az oroszok példátlannak nevezték az akciót.

Négy dán vadászgép érkezett a légi támaszpontra. Az F-16-osok négy hónapig járőröznek Észtország, Lettország és Litvánia légterében. Ha végeztek, Németország veszi át a munkát.

A három volt balti szovjet köztársaság 2004-ben lett a NATO tagja, de nincs saját légierejük, ezért a légtérellenőrzést váltásban más tagállamok repülőgépei végzik.

Szintén ma négy lengyel MiG-29-es vadászgép vette át a légtérellenőrzést az Egyesült Államoktól. Négy brit gép munkáját erősítik. A litván miniszterelnök ezt az oroszok ukrán akciói miatt különös jelentőségűnek tartja.

Az orosz védelmi miniszter szerint példátlan az Egyesült Államok és a NATO katonai aktivitásának növekedése az orosz határ közelében. A vadászgépekre válaszul az orosz légierő helikopterei gyakorlórepülést kezdtek Oroszország északnyugati részének légterében, a balti államok határának közelében.