Ott se voltak, mégis hatalmasat léptek Dzsudzsákék az Eb felé

Fotó: AFP / GENYA SAVILOV

-

Ukrajna nem tudta megverni Spanyolországot az Eb-selejtezők C csoportjában, ezzel már tényleg karnyújtásnyi közelségbe került a közvetlen kijutás a magyar válogatott számára.


A magyar fociválogatott számára már véget ért az Eb-selejtezők alapszakasza: a harmadik helyen végzett az F csoportban. És egyre biztosabb, hogy megúszhatja a pótselejtezőt – ami az utóbbi meccseken nyújtott teljesítmény alapján meglehetősen fenyegető volna. A megúszáshoz a csoportok harmadik helyezettjei közül kell a legjobbnak lenni, és ezen a listán már csak egyetlen csapat előzheti meg a magyart, miután hétfő este Ukrajna kikapott Spanyolországtól.


Ukrajna szintén a legjobb harmadik pozícióra hajtott, a spanyolok viszont már kijutottak, ezért lényegében egy B válogatottal álltak ki – más kérdés, hogy spanyol B-ben is óriási klasszisok szerepeltek. Például De Gea kapus, aki a meccs első szakaszában többször is bravúrral védett, közelről leadott lapos lövéseket hárított lábbal.


A spanyolok viszont egy nagy helyzetet kihasználtak: Nolito ugratta ki Thiagót, aki lágyan átívelte a hosszúra a labdát, ahol a felfutó Mario a hálóba bólintott.A spanyolok percekkel később eldönthették volna a meccset, de Pjatov kapus kivédte Fabregas büntetőjét. A meccs teljesen kiegyenlített volt, az iram óriási, de az ukránok képtelenek voltak a kapuba találni. Van két klasszisuk, Jarmolenko és Konopljanka, csak éppen egy olyan kaliberű befejező csatár hiányzik nekik, mint Sevcsenko volt az előző generációban. A második félidő végére már elfáradtak az ukránok, nem maradt reális esélyük az egyenlítésre, hát még a fordításra, bár a 88. percben De Gea bemutatott még egy bravúrt. Spanyolország 1-0-ra nyert Mario góljával, Ukrajna harmadik lett a csoportban, de Magyarország mögött maradt.


Fabregas 11-esét védi Pjatov


C csoport, utolsó forduló:
Ukrajna-Spanyolország 0-1
Luxemburg-Szlovákia 2-4
Fehéroroszország-Macedónia 0-0


A csoport végeredménye:
1. Spanyolország 27 pont
2. Szlovákia 22
3. Ukrajna 19
4. Fehéroroszország 11
5. Luxemburg 4
6. Macedónia 4


Már csak a turáni átok

Most már tényleg csak a turáni átok állhat a magyar válogatott útjába: Arda Turan és a török válogatott ugyanis kedd este még megelőzheti. Ám ehhez két feltételnek egyszerre kell érvényesülnie: Törökország verje meg otthon a már kijutott Izlandot, ÉS Lettország kapjon ki otthon Kazahsztántól. Erre nagyon kicsi az esély, de még ne ünnepeljünk.


Azért David De Geának mehet egy dísztávirat a Manchester United címére: tízet védett, 2006 óta egyetlen meccsen sem védett ennyit a spanyol válogatott kapusa.További hétfői eredmények

E csoport:
Észtország-Svájc 0-1 (0-0)
Litvánia-Anglia 0-3 (0-2)
San Marino-Szlovénia 0-2 (0-0)

A csoport végeredménye: 1. (Eb-résztvevő) Anglia 30 pont, 2. (Eb-résztvevő) Svájc 21, 3. (pótselejtezős) Szlovénia 16, 4. Észtország 10, 5. Litvánia 10, 6. San Marino 1

G csoport:
Ausztria-Liechtenstein 3-0 (1-0)
Oroszország-Montenegró 2-0 (2-0)
Svédország-Moldova 2-0 (1-0)

A csoport végeredménye: 1. (Eb-résztvevő) Ausztria 28 pont, 2. (Eb-résztvevő) Oroszország 20, 3. (pótselejtezős) Svédország 18, 4. Montenegró 11, 5. Liechtenstein 5, 6. Moldova 2

Az Eb-re már kijutott csapatok: Franciaország (házigazdaként), Anglia, Csehország, Izland, Ausztria, Észak-Írország, Portugália, Spanyolország, Svájc, Olaszország, Belgium, Wales, Albánia, Románia, Németország, Lengyelország, Oroszország, Szlovákia.