Ukrajnáról tárgyalnak Berlinben

Fotó: VS.hu/Ferenci Péter

-

Elkezdődött szerda este Berlinben a Németország, Franciaország, Ukrajna és Oroszország alkotta normandiai négyek országcsoport csúcstalálkozója az ukrán válság politikai rendezését szolgáló minszki megállapodások végrehajtásának előmozdításáról.


A német kancellári hivatalban rendezett megbeszélésre elsőként Francois Hollande francia államfő, majd Petro Porosenko ukrán elnök érkezett meg. Vlagyimir Putyin orosz államfő az előre jelzett időponthoz képest félórás késéssel érkezett Angela Merkel kancellár hivatalához.

Az orosz elnök legutóbb 2012-ben tett hivatalos látogatást a német fővárosban.

A normandiai négyek vezetői utoljára tavaly októberben találkoztak, Párizsban.

A tárgyaláson a kancellár és a három államfő mellett részt vesz Frank-Walter Steinmeier német, Jean-Marc Ayrault francia, Pavlo Klimkin ukrán és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter is. A német diplomácia vezetője a találkozó előtt adott nyilatkozatában jelezte, nem várható nagy előrelépés, de a válságkezelésben néha az is eredmény, ha sikerül megelőzni a helyzet további elmérgesedését. Most az a legfontosabb feladat, hogy tartóssá váljék a fegyvernyugvás a kelet-ukrajnai válságövezetben - mondta.

A Minszkben 2015 februárjában kötött megállapodás a fegyvernyugvás mellett arról is rendelkezik, hogy ki kell vonni a nehézfegyverzetet a válságövezet úgynevezett ütközőzónájából, és regionális választásokat kell tartani. A megállapodás végrehajtása akadozik, a harcok újra és újra kiújulnak.

Kelet-Ukrajnában 2014 tavasza óta harcolnak Moszkva-barát szakadárok az ukrán kormányerők ellen. Kijev és a Nyugat azt veti Moszkva szemére, hogy a lázadókat katonailag támogatja, ezt Oroszország tagadja.

A tervek szerint szerda este a normandiai négyek megbeszélése után a német kancellár és a francia elnök Szíriáról tárgyal majd az orosz államfővel. Angela Merkel és Francois Hollande legfőbb célja az Aleppóban meghirdetett humanitárius tűzszünet meghosszabbítása.

Az orosz és a szíriai harci gépek kedd reggel felfüggesztették a város elleni légitámadásokat, hogy megkezdődhessenek a humanitárius folyosók csütörtökre tervezett megnyitásának előkészületei.