Ukrajnának hirdetett pénzgyűjtést a pápa

Fotó: AFP / ALBERTO PIZZOLI

-

Ferenc pápa azt mondta, reméli, hogy ez a kezdeményezés elősegíti a békét és az egymás iránti tiszteletet a sokat szenvedett Ukrajnában.


Ferenc pápa a Szent Péter téren, több tízezer ember előtt jelentette be, hogy április 24-re pénzgyűjtést hirdet Európa katolikus templomaiban az ukrajnai lakosság megsegítésére.

Az egyházfő azt mondta, a gyűjtés humanitárius segítség azok számára, akik „a több ezer halottat követelő harcok dúlta” Ukrajnában maradtak, valamint azoknak is, akik éppen a háború miatt milliószámra kénytelenek voltak elhagyni Ukrajnát. Hozzátette: reméli, hogy ez a kezdeményezés elősegíti a békét és az egymás iránti tiszteletet a sokat szenvedett Ukrajnában.

Kelet-Ukrajnában két évvel ezelőtt robbantak ki fegyveres harcok a kormányerők és orosz ajkú szakadárok között. Tavaly februárban Minszkben megállapodást kötöttek a szemben álló felek a konfliktus rendezéséről. A harcok ezt követően alábbhagytak, de nemzetközi megfigyelők szerint az elmúlt időben ismét intenzívebbé váltak. A konfliktus eddig több mint kilencezer halálos áldozatot követelt. A VS.hu riportját az ukrán frontról itt olvashatja.